Kadınlar ve Teravih Namazı

Kadının erkeğe imamlık yapması âlimlerin ittifakıyla caiz değildir. Bu kadının mahrem olup olmaması bir şeyi değiştirmez.

Kadının erkeğe imamlık yapması âlimlerin ittifakıyla caiz değildir. Bu kadının mahrem olup olmaması bir şeyi değiştirmez. Fakat sahih olan görüşe göre kadınlar kendi aralarında birbirlerine imamlık yapabilirler. Rivayet edildiğine göre Hz Aişe ve Ümmü Seleme validemiz kadınlara imamlık yapmışlardır (Darekutni).

Şafi mezhebine göre kadın, kadına imamlık yapabilir. Maliki mezhebine göre kadınların kendi aralarındaki imamlığı geçersiz olurken, Hanefi mezhebi mekruh olmakla birlikte caiz olduğu görüşüne gitmektedir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l Müctehid 141).

Mahremiyet hususuna dikkat edildiği sürece kadınların camide erkek imama uyarak teravih namazını kılması en uygun olanıdır. Fakat caminin bulunmadığı yerlerde, kadınlar belirlemiş oldukları bir evde kendilerinden birini imam yaparak namazlarını eda edebilirler. İmam olacak kadın, erkeklerde olduğu gibi birinci saftan uzak bir yerde değil de cemaati sağına ve soluna hizalayarak onların ortasında durur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Kunut duasının me’sûr olması şart mıdır?
Yere yapışık olan halılar necis olduğunda nasıl temizlenir?
Kesê ku rojîya qeza negirtibe û bimre dibe şûna wî rojî bêgirtin?
Kaza orucunu tutamadan vefat edenin yerine oruç tutulur mu?
Kazası geciktirilen oruçlar için fidye veya ceza var mıdır?