Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Fetva Kurulu, kurbanlık olarak kesilen hayvanların derisinin satılamayacağını ve kesim ücreti olarak kasaba verilemeyeceğini belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Kurbanlık olarak kesilen hayvanların derisi satılmaz ve kesim ücreti olarak kasaba verilmez. Bu durum Hazreti Peygamber'in (aleyhissalatu vesselam) hadisiyle nehyedilmiştir. Ebu Hureyre'den (radiyallahu anh) rivayet edildiğine göre Efendimiz 'Kurban derisini satanın kurbanı yoktur' (Hâkim, Müstedrek, II, 452, No: 3468) diye buyurmuştur. Yine bir başka hadiste Allah Resulü, kesim ücreti olarak deriyi vermeyi yasaklamıştır. Hazreti Ali (radiyallahu anh) şöyle der: Allah resulü (aleyhissalatu vesselam), bana kurbanın başında durmamı ve derisini dağıtmamı, kasaba (ücret olarak) vermememi emretti (Buhârî, Hac, 120, No: 1716; Müslim, Hac, 348, No: 1317).

Kurban kesenin, kestiği hayvanın derisini sadaka olarak hayır kurumlarına vermesi daha faziletli olmakla birlikte kendisinin kullanması da caizdir. Rivayet edildiğine göre Hazreti Aişe validemiz kurban olarak kestiği hayvanın derisinden kendisine su kabı edinirdi (İbn Hanbel, el-Müsned XXXXI, 212, No: 24676)." (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Bayram namazı nasıl kılınır?
Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek
Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli
Fitre sadece bir yardım değil, oruçtaki kusurları tamamlayan ibadettir
İçerisinde Kadir Gecesini barındıran bu günleri değerlendirelim