“Mısır üreticisi tüccarın merhametine bırakıldı”

Toprak Mahsulleri Ofisinin müdahale alım fiyatını açıklamamasının mısır üreticisini zor durumda bıraktığını belirten Adana Milletvekilleri, konuyla ilgili Meclis’te açıklama yaptılar.

Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Çukurova’da mısır hasadında sona yaklaşılmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım fiyatını açıklamamasının mısır üreticisini çok zor durumda bıraktığını söyledi. “Mısır üreticisi tüccarın merhametine bırakıldı” diyen Yılmaz, yöre çiftçisinin borçlarını ödeyebilmek için mahsulünü maliyetinin alında fiyatlarla elinden çıkarmak mecburiyetinde kaldığına dikkat çekti.

TBMM’de konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, “TMO, haftalar önce hasat başlamasına rağmen, mısır müdahale alım fiyatını açıklamadığı için üretici, tüccarın merhametine bırakılmıştır. Taban fiyat daha fazla gecikmeden, hayal kırıklığı yaşamayacak şekilde açıklanmalıdır.” dedi.

“Hasat yüzde 70 tamamlandı, TMO’da fiyat yok!”

Adana’da bu yıl yaklaşık 800 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını, hasadın ise yüzde 70 oranında tamamlandığını belirten Adana Milletvekili Yılmaz, “Adana ve yöresinde birinci ürün mısırı hasat etmenin sevincini yaşayan çiftçimiz, TMO müdahale alım fiyatını açıklamadığı için geçen yılki fiyatlar olan 64-64.5 kuruştan ürününü elden çıkarmaktadır. Bu yıl bir kilo mısırı 67 kuruşa mal eden çiftçimiz, maliyetinin altında satış yapmak zorunda bırakılmaktadır. Çünkü tarlasını borçlanarak eken üreticimizin kapısında alacaklılar beklemektedir.” diye konuştu.

“Taban fiyat hayal kırıklığı yaşatmamalı”

TMO’nun açıklayacağı müdahale alım fiyatının üreticide hayal kırıklığı yaşatmaması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “TMO, mısır ton fiyatını 2012’de 595 lira, 2013’te 640 lira, 2014’te 680 lira olarak ilan etmiştir. Yüzde 7.6 ve yüzde 67.3’lik artışlar, tohum, gübre, mazot gibi tarım girdilerdeki artışın çok altında kalmıştır. Bu yıl aynı hatalar yapılmamalıdır. Ülkemizi besleyen çiftçimize cömert davranılmalı, üreticimizin yüzünü güldürecek müdahale alım fiyatı çok acil açıklanmalıdır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi
Vahşi sulamaya karşı uyarı: Ürüne ve toprağa ciddi zararı var