Pekmez ve pestil yapma sezonu devam ediyor

Şanlıurfa ve ilçe mahallelerinde bağbozumuyla yapılan pekmez ve pestil yapma sezonu devam ediyor.

Şanlıurfa’nın merkez Karaköprü ilçesine bağlı Hamurkesen Mahallesi'nde bağları bulunan çiftçilerin bağbozumu diye adlandırdıkları üzümleri toplayarak pekmez ve pestil yapmaya devam ediyor.

Sağlık açısından saymakla faydaları bitirilmeyen ve vitamin deposu olarak bilinen pekmez pestilin büyük zahmetlerle yapıldığı ve çiftçilerin bunu zevkle yaptığı görülüyor.

Kışın her evin sofralarında olması gereken pekmez pestilin, bağ sahibi olan köylülerin geçim kaynağı olarak sonbahar aylarında başlanılıyor. Çiftçiler tarafından bağlardan toplanan bağbozumu üzümler, şire yapılmak üzere dev kazanlarda kaynatarak büyük uğraş gösteriliyor.

Köylüler bağlardan topladıkları üzümleri önce ayaklarıyla ezdikten sonra suyunu büyük kazanlara boşaltıyor. Daha sonra sürekli karıştırarak istenilen kıvama gelmesi sağlanıyor. Ardından soğuması için bekletiliyor. Kaynatılan şıra bezler üzerine dökülerek pekmez ve pestil haline getiriliyor.

İLKHA













İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Şanlıurfa'da "Niyet Ettim Örtünmeye Emrin Başım Üstüne" programı düzenlendi
Şanlıurfa'da tesettür bilincini güçlendiren anlamlı buluşma: "Tesettüre niyet ettim, emrin başım üstüne" programı
Gülebak: Hazreti Hüseyin'in davası bizim için çok değerlidir
Şanlıurfa'da tesettür programı düzenlenecek: Yüzlerce kız çocuğu tesettürle tanışacak
Şanlıurfa’da belediye otobüsünde duman paniği: Yolcular tahliye edildi