Sudan'daki protestolarda ölenlerin sayısı 37'e yükseldi

​Ekonomik sıkıntılar sebebiyle geçen hafta Salı günü başlayan Sudan'da ki hükümet karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısı 37'ye yükseldi.

Sudan'da devam eden hükümet karşıtı gösterilerde bir haftada en az 37 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Protestocuların başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayına yaklaşmasını engellemek için polisin gerçek mermi, gaz bombası ve plastik mermi kullandığı belirtilirken, Uluslararası Af Örgütü gösterilerde şimdiye kadar 37 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin de yaralandığını raporladı.

Ülkedeki birçok sivil örgütten protestolara katılım çağrısı yapılırken, göstericilerin dile getirdikleri taleplerin en başında Sudan cumhurbaşkanı Al-Beşir'in ülkenin başından ayrılması olduğu belirtildi.

Yerel medya kaynaklarına konuşan ve adını vermek istemeyen Sudanlı bir protestocu bu durumdan bıktıklarını, artık kaybedecek bir şeyleri kalmadığını ve eve dönmeyeceklerini söyledi.

"Protestoların ülke geneline yayılmasından sonra Beşir ekonominin kötü olduğunu yeni hatırladı." diyen protestocu, Beşir'in halkı değil, konumunu koruma derdine girdiğini dile getirdi.

Protestoların başlamasından sonra ilk defa Pazartesi günü Sudan'ın El-Gezira şehrinde bir okul açılışında konuşan Cumhurbaşkanı El-Beşir, "Dış düşmanlarımızın gündemlerine hizmet eden bazı paralı askerler, ülkemizi sabote etmek için bazı malların eksikliğini istismar ediyorlar." sözlerini sarf etmişti.

Sudan'da devam eden protestoların geçen Salı günü ülkenin kuzeydoğusundaki Atbara şehrinde haftalardır devam eden ekmek yokluğundan başladığı belirtiliyor.

Ekmek kıtlığı ve yakıt fiyatlarının üç katına çıkması sebebiyle Atbara'da başlayan protestolar, ülke geneline yayılarak El-Beşir ve hükümetine karşı dönüşmüş durumda.

Ekonomik sıkıntılardan kaynaklı başlayan protestoların şimdiye kadar 15 şehre yayıldığı, başkent Hartum'da ise protestocuların Cumhurbaşkanlığı Sarayına yürümeye çalıştıkları gelen bilgiler arasında.

Öte yandan Sudan'daki ekonomik sıkıntıların sebebi olarak Güney Sudan'ın ayrılması olarak gösteriliyor. Güney Sudan'ın kendisinden ayrılmasıyla en önemli gelir kaynağı olan petrol rezervlerinin 3'te 2'sini kaybeden Sudan, ekonomik olarak sıkıntılar yaşamaya başladı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sudan Haberleri

Savaş ve darbeler ülkesi: Sudan
Li Sûdanê di pevçûnan de 190 zarok hatin kuştin
Sudan'da son durum
DSÖ'den Sudan'da "biyolojik tehlike" uyarısı
460 ölü, 4 bin 63 yaralı