Tarihi Mervani Mescidi ilgisizliğe mahkûm

Diyarbakır’da bulunan ve 84 yıl aradan sonra geçen sene Ramazan ayının ilk gününde ibadete açılan tarihi Mervani mescidi kendi haline terk edilmiş durumda.

Diyarbakır Sur İlçesi Dağkapı Burcu'nun üst katında bulunan ve Diyarbakır Kalesinde yapılan tek mescit olarak bilinen Mervani Mescidi kendi haline terk edilmiş durumda.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 1930 yılında ibadete kapatıldıktan sonra geçen sene açılışı yapılan tarihi mescidin iç kısmı ilginç görüntülere neden oldu. Mescidin tavanının su sızdırması sebebiyle halıların kullanılamaz hale geldiğini ifade eden cami cemaati, imamla birlikte plastik kaplar alıp su damlatan yerlere koyduklarını belirttiler.

 

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulunan cami cemaatinden Şahabettin Er, tarihi mescidin iç kısmının harabe bir yapıya benzediğini söyledi.

 

“İslami değerlere olan kinleri yüzünden bu hale getirdiler”

Mescidin geçmişte kapatıldığını şimdi de ilgisizliğe terk edildiğini söyleyen Er, “Mervani mescidi daha önce Kemalist rejimin zulmüne uğradı. Şeyh Said Efendiyi meydanda nasıl astılar ise o dönemde Mervani mescidini de adeta cezalandırarak kapattılar. Mervani mescidinin hemen yanında bir sahabe yatmaktadır. İslami değerlere karşı olan kinlerinden dolayı camiyi kapattılar. Mescit, yaz ayında açıldığı için sorunları görülmedi. Ancak yağmur ve karın yağmasıyla sorunlar ortaya çıktı. Mescidin tavanı damlamaya başladı ve halılar kullanılamaz hale geldi. Bizlerde mescidin halini görünce cemaat olarak imamla birlikte halıların ıslanmaması için içeriye plastik kaplar alıp koyduk.” ifadelerini kullandı.

 

“Bir an önce çözüm istiyoruz”

Durumu yetkililere iletmelerine rağmen kimsenin ilgilenmediğini söyleyen Er, şöyle konuştu:

“Yetkililerin mescide bir an önce çözüm bulması lazım. Mescide gittiğimizde namaz kılmak için damlamayan yer arıyoruz. Cuma günü yoğunluk oluyor ancak tavanın su damlatmasından dolayı ön taraflarda kimse namaz kılamıyor. Kış olduğundan dolayı kimse dışarıda da namaz kılamıyor”

 

“Cami ve mescitleri onarmaktan aciz duruma düşmüşüz”

Şehir merkezinde olan ve tarihi bir yapıya sahip olan mescidin bu halde olmasının üzüntü verici olduğunu söyleyen bir diğer cami cemaati Ferdi Şahin Altunboğa, “Mescit, tarihi olduğu için cemaat olarak onarım yapamadık. Cami ve mescitleri onarmaktan aciz duruma düşmüşüz. Bir an önce bu mescidin onarılması gerekir. Çünkü birçok kişi namaz kılamıyor. Bunun vebali çok ağırdır. Yetkililerin bunu düşünerek hareket etmesi gerekir.” dedi. (Ali Fidancı  - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Bugün hakiki imanı elde eden Gazzelilerdir
Diyarbakır Dicle Üniversitesi öğrencilerinden ABD'deki öğrencilerin "Gazze Eylemleri"ne destek
Diyarbakır Eğitim-Bir-Sen'den "üniversite sınavlarında idari personellere görev vermeme" kararına tepki
Bir sevgi, bir sevda varsa o Resulullah'tır
Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan bayanlar, duygularını anlattı