10 bin Suriyeli bayram için ülkesine döndü

10 bin Suriyeli bayram için ülkesine döndü

Ramazan’ı ve Bayramı ülkelerinde yakınlarıyla geçirmek isteyen Suriyelilerin Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'ndaki yoğunluğu hafta sonu da devam etti.

On bir ayın sultanı Ramazan’ı ve Bayramı’nı ülkelerinde geçirmek için Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçen Suriyelilerin sayısı 10 bine ulaştı.

Suriyelilerin ciddi yoğunluk meydana getirdiği sınır kapısından geçişler halen devam ederken, yıllar sonra kendi ülkelerine geçen Suriyelilerin sevinci ise gözlerinden okunuyor.

Kilis Valiliğinin izniyle Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırarak sınır kapısındaki gümrük sahasına alınıyor.

Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, daha sonra ise gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünün ardından otobüslerle bayram için ülkelerine dönmenin sevincini yaşıyor.

Şu ana kadar sınırdan geçen Suriyelilerin sayısı 10 bine ulaşırken, sıcak havanın da etkisiyle çocukların, yaşlıların ve engellilerin zorlandığı gözleniyor.

Doğup büyüdükleri ülkelerine geçmek için her türlü zorluğu göze alan Suriyelilerin, kimileri kapıların açılmasıyla ellerinde çantaları ile koşarak sınırı geçerken, yaşlı ve engelliler ise yakınlarının yardımıyla sınırı geçiyor.

Ramazan ayı ve Bayram için Suriye’ye geçmek için sınırda bekleyen Suriyeliler, duygu ve düşüncülerini İLKHA ile paylaştı.

Ramazan Bayramını ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, Suriye’de terk etmek zorunda kaldıkları yakınlarını çok özlediklerini belirterek, bu savaşın bitmesini ve doğup büyüdükleri topraklarda huzur içerisinde yaşamak istediklerini söylediler.

Suriye’deki çatışmaların artması sonucu 4 sene önce ailesiyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını ve zor şartlar altında hayata tutunmaya çalıştığını belirten Ahmet Hüseyin, çok uzun bir zaman sonra annesini, babasını ve yakınlarını görecek olmanın sevincini yaşadığını söyledi.

“Çocuklarımıza savaşın olmadığı bir ülke bırakmak istiyoruz”

Yıllar sonra ilk defa Suriye’ye gideceği için sevinçli olduğunu belirten Hüseyin, “Ülkemize dönmek için bize bu imkânı verip kapıları açtılar. Allah-u Teala onlardan razı olsun. İnşallah biz verilen bu fırsat ile Suriye’deki akrabalarımızı ziyaret edeceğiz. Şimdi Hasake’ye dönüyorum. Tüm akrabalarım Haseke’de kalıyor. Ziyaretten sonra tekrar döneceğim, çünkü halen bölgemizde bazı sıkıntılar var. Ama yıllardır annemi, babamı ve akrabalarımı görmedim, onları özledim, ülkemi özledim. Biz bir an önce bu savaşın ülkemizde son bulmasını istiyoruz. Eski günlerdeki gibi yine güzel bir hayat sürdürmek, çocuklarımıza savaşın olmadığı bir ülke bırakmak istiyoruz.”

“Yıllar sonra ülkeme gideceğim için çok seviniyorum”

Yıllardır görmediği anne ve babasını görebileceği için çok mutlu olduğunu dile getiren Huzeyfe Hekap ise, şunları söyledi:

“Suriye'de savaş çıktığından dolayı 4 yıl önce annemi ve babamı bırakıp Türkiye’ye geldim ve yıllardır annemi ve babamı görmedim. Onları Suriye’de bırakıp kaçmak zorunda kaldım. Annemin ve babamın sesini yıllardır, ancak telefon ile duyabildim. Annemi ve babamı çok özledim. Ama yıllar sonra ülkeme gideceğim için çok seviniyorum.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.