13 bin kadar sivil Saydnaya'da gizli olarak asıldı

13 bin kadar sivil Saydnaya'da gizli olarak asıldı

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan yeni bir raporda, Suriye rejiminin Saydnaya Cezaevi'nde beş yıl içinde, çoğu rejime karşı olduğuna inanılan 13 bin kadar sivilin gizli olarak asıldığı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Suriye rejiminin başkent Şam’ın kuzeyindeki Saydnaya Cezaevi'nde 'toplu asma' yoluyla yargısız infaz uygulamasına gittiğini belirtti.

Örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre, 2011 ile 2015 yılları arasında her hafta, bazen iki haftada bir, ortalama 50 kişiden oluşturulan gruplar cezaevi hücresinin dışına çıkarıldı ve asılarak öldürüldü.

"İnsan Mezbahası: Suriye'deki Saydnaya Cezaevi'nde Toplu Asmalar ve İmha" başlıklı raporda, rejimin 5 yıl içinde, çoğu hükümete karşı olduğuna inanılan 13 bin kadar sivil Saydnaya'da gizli olarak astığına vurgu yapıyor.

Raporda, tutuklulara karşı defalarca işkence yapıldığı ve tutukluların sistematik bir şekilde gıda, su, ilaç ve tıbbi bakımdan yoksun bırakıldığı belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, "Savaş suçlarına ve insanlığa karşı suçlara karşılık gelen bu uygulamalar, Suriye hükümetinin en üst düzey seviyesindekiler tarafından yetkilendirilmiştir" ifadesi yer alıyor.

Rapora göre, 2011 ile 2015 yılları arasında Saydnaya Cezaevi içinde asılarak toplu yargısız infazlar yapıldı.

Haftada bir veya iki kez ortalama 50 kişilik gruplar halindeki mağdurlar gecenin bir yarısında ve tamamen gizlilik içinde asıldığına ifadelerine yer verilen raporda, bu infazların bugün hâlâ devam ettiğine inanmak için güçlü nedenlerin olduğuna işaret edildi.

Rapordaki bulgular, Aralık 2015'ten Aralık 2016'ya kadar bir yıl boyunca devam eden yoğun bir soruşturmaya dayandırılıyor. Raporun hazırlama aşamasında Eski Saydnaya Cezaevi korumaları ve yetkilileri, tutuklular, hakimler ile avukatlar, Suriye'de gözaltı konusunda ulusal ve uluslararası uzmanların da aralarında bulunduğunu 84 tanıkla ilk elden görüşmeler yapılmış.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Beyrut Bölgesel Ofisi Araştırma Direktör Vekili Lynn Maalouf, "Bu raporda gösterilen ve Suriye hükümetinin en üst düzeyler tarafından yetkilendirilen dehşet, Suriye nüfusu içindeki herhangi bir muhalefeti ezmeyi amaçlayan gizli, korkunç bir kampanyayı ortaya koyuyor." dedi.

Maalouf sözlerine şöyle devam etti: "Suriye makamlarından Saydnaya Cezaevi'nde ve Suriye'deki diğer hükümet cezaevlerinde yargısız infazların, işkence ve insanlıkdışı muamelenin derhal sona erdirilmesini talep ediyoruz. Hükümetin en yakın müttefikleri olan Rusya ve İran, bu ölümcül gözaltı politikalarına son vermek için baskı yapmalıdır."

Maalouf, "Cenevre'deki yaklaşmakta olan Suriye barış görüşmeleri, bu bulguları görmezden gelemez. Suriye hükümetinin hapishanelerindeki bu acımasızlığı sona erdirmek için gündeme gelmelidir. BM, Saydnaya'da işlenen suçlarla ilgili olarak bağımsız bir soruşturma başlatmalı ve tüm gözaltı merkezlerine bağımsız gözlemcilere erişim talep etmeli." diye belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.