14. Garantörler Toplantısı Nur Sultan'da devam ediyor

14. Garantörler Toplantısı Nur Sultan'da devam ediyor

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Suriye konulu 14. Garantörler Toplantısı, Türkiye, Rusya ve İran ile Suriye yönetimi ve askeri muhalefet heyetlerinin görüşmeleriyle devam ediyor.

Toplantının ikinci gününde, Türkiye, İran, Rusya heyetleri ile Beşşar Caferi başkanlığındaki Suriye heyeti, askeri muhalefet ve gözlemci ülke heyetleri Ürdün, Irak, Lübnan arasında görüşmeler yapılacak.

Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil ediyor. Rus heyetine Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetine de Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Asgar Hacı başkanlık ediyor.

Türk heyetinin, Rusya ve İran heyetleriyle üçlü görüşme yapması bekleniyor. Ayrıca; Türkiye, Rusya ve İran ile Beşşar Esed rejimi ve askeri muhalefet heyetlerinin ikili ve üçlü görüşmeleri yapılacak.

Rusya ve İran heyetlerinin de rejim ve BM heyetleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Görüşmelere, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kızılhaç temsilcilerinin yanı sıra Ürdün, Irak ve Lübnan heyetleri gözlemci olarak katılıyor.

Toplantının gündemini; esirlerin serbest bırakılması ve kayıpların aranması, mültecilerin evlerine dönmesi bağlamında Suriye'ye kapsamlı insani yardımın yoğunlaştırılması, Anayasa Komitesinin çalışmalarına başlaması ışığında siyasi sürecin ilerletilmesi konuları oluşturuyor.

Sonuç bildirisinin bugün açıklanması bekleniyor.

Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Astana formatlı görüşmeler, 2017'nin ocak ayından bu yana yapılıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler