15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz darbe girişimi kapsamında devam eden darbe davalarına ilişkin basın açıklaması düzenleyen 15 Temmuz Platformu, 289 fiili darbe davasından 275’inin tamamlandığını, toplamda 7 bin 376 kişi hakkında karar verildiğini belirtti.

15 Temmuz'da FETÖ tarafından düzenlenen darbe girişiminin 4’üncü yıl dönümünde devam eden davalar hakkında basın açıklaması düzenlendi.

15 Temmuz Platformu tarafından Çağlayan Adliyesi’nde düzenlenen basın açıklamasına davaları takip eden birçok avukat ve 15 Temmuz Derneği Başkanı Abdurrahman Tarık Şebik katıldı. Açıklamada, 15 Temmuz 2016 yılından bu yana 56 ilde açılan 289 fiili darbe davalarına ilişkin bilgi paylaşıldı.

250 avukatın takip ettiği darbe davlarından 15’i tutuklama ile sonuçlandı. Şehit ve gazilerin bulunduğu birinci derece darbe davalarının ilk aşamaları tamamlandı. Firarisi olan 15 dava ise hala devam ediyor. Ankara’da da darbenin merkez üssü olan Akıncı üssü, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı davası hala devam ediyor. Savcılıklar, esas hakkındaki mütalaalarını açıkladılar ve sanıkların son savunmaları alınıyor.

“Ruhsal olarak hala tedavileri devam edenler var”

Basın açıklaması öncesinde şehit aileleri ve gaziler adına konuşan 15 Temmuz Derneği Başkanı Abdurrahman Tarık Şebik, “Dava süreçlerinde şehit aileleri ve gazilerimizle birçok dava salonlarında beraber olduk. Onların haklı haykırışına, sıkıntılarına merhem olmaya çalıştık. Ama ne olursa olsun şu an giden canları var. Gazilerimizin bir kısmının geri gelmeyecek uzuv kayıpları var. Ruhsal olarak hala tedavileri devam edenler var. Allah onlardan razı olsun.” dedi.

“İlk defa bir darbede suçüstü yakalanıp yargıya teslim edilme süreci ve yargıda sürecin infazını görüyoruz”

Şebik, “Ne zaman ki Türkiye bağımsızlığını yakalayacak, ekonomik özgürlüğüne kavuşacak olsa görüyoruz ki emperyalist güçler yerli işbirlikçileri eliyle bir darbe, bir muhtıra girişiminde bulunuyorlar. Her 10 yılda bir gördüğümüz bu darbelerde ilk defa bir şeye şahitlik ediyoruz. O da, bu darbe sürecinde suçüstü yakalanıp yargıya teslim edilme süreci ve yargıda sürecin infazını görüyoruz.” diye konuştu.

“İlk defa darbeyi yapanlarla hesaplaşma imkanımız var”

15 Temmuz Platformu adına bir konuşma yapan Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı ise şunları söyledi: “Sürecin başında Hukukçular Derneği olarak bu davaların başından sonuna kadar avukat arkadaşlarımızla hak edenin hak ettiği cezayı alması için süreci yürüttük. Biz darbe ile 1960’ta, 70’te 80’de hesaplaşamadık. 28 Şubat darbesi ile de 30 yıl sonra hesaplaşmaya kalktık. İlk defa 15 Temmuz’da darbeyi yapanlarla sıcak sıcağına hesaplaşma imkânımız var. Bunu da hukuk içerisinde adil, bağımsız mahkemeler önünde yapmaya çalışıyoruz. Avukatlar olarak üzerimize düşen, yapmaya çalıştık. İnşallah yapmaya çalıştığımız bu faaliyet ileride bu ülkenin yüz akı olarak önümüze gelecektir.”

Yapılan konuşmaların ardından 15 Temmuz Platformu adına basın açıklamasını okuyan Avukat Ömer Faruk Karagüzel, “FETÖ, 15 Temmuz 2016’da darbe teşebbüsünde bulunarak milli ve manevi değerlerimizi yok etmek, ülkemizi işgale açık hale getirmek amacıyla meşru hükümeti devirerek kendi hain emelleri doğrultusunda tüm Türkiye’yi hedef almıştır.” dedi.

“Tüm yargılama aşamaları yakından takip edilmekte”

Karagüzel, “Terör örgütünün milletlimize karşı gerçekleştirmeye teşebbüs ettiği hain darbe girişiminde Marmaris’te 2, İstanbul’da 99, Ankara’da 150 kişi olmak üzere toplamda 251 kişi şehit olmuş, 2 binden fazla vatandaşımız yaralanmıştır. Hain darbe girişimine karşı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere milletimizin cesur direnişiyle ağır silahlara, tanklara, savaş uçaklarına ve her türlü saldırıya karşı bedenini siper ederek akamete uğratmıştır. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası darbecilerin yargılama süreçlerine hızlıca başlanmış, darbeci hainlerin hukuk önünde adil bir şekilde yargılanıp en ağır cezaları almaları için gönüllü hukuk insanlarının büyük özverisiyle yargılama süreçleri yürütülmüştür. Bugün gelinen noktada darbe teşebbüsünü planlayan, katılan, aktif eylemlerin içerisinde bulunmak üzere kışlalardan çıkan örgüt mensuplarıyla illegal yöntemlerle kamu imkânlarını örgüt lehine kullanan örgüt mensupları hakkında ilk derece mahkemelerinde yargılamaların büyük bir kısmı tamamlanmıştır. İstinaf ve Yargıtay süreçleri devam etmekte olup tüm yargılama aşamaları, şehit yakınları, gaziler ve milletimiz adına yakından takip edilmektedir.” diye konuştu.

“275 fiili darbe davasında toplam 7 bin 376 kişi hakkında karar verilmiştir”

Yargıtay’da görülen bazı davaların ise usul yönünden bozularak ilk derece mahkemelerde yeniden görülmeye başlandığını hatırlatan Karagüzel, yargılamaların nihai durumu hakkında şu ifadelere yer verdi:

“15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında 57 ilde darbe yargılanmaları yapıldı. Türkiye genelinde toplam 289 fiili darbe davası açılmıştır. Mahkemelerce yapılan tetkikler, istinaf ve Yargıtay aşamalarındaki kısmi bozulmalar sonrası dava sayısı 300’ü aşmış durumdadır. Başlangıçta açılan 289 fiili darbe davasının 275’i ilk derece mahkemelerinde karara bağlanmış olup 14 davanın yargılamaları hala devam etmektedir. Ankara ilinde darbenin merkez üssü olarak kullanılan Akıncı Üssünde gerçekleşen olaylara ilişkin 469 sanıklı Akıncı Üssü davası, 142 sanıklı Kara Kuvvetleri davası ve 535 sanıklı Muhafız Alayı davası devam etmekte olup bu davalarda sanıklar son savunmalarını yapmaktadır. 289 darbe davasında ilk mahkemede 14 dava derdest olup 10’u gerekçeli karar aşamasındadır. 56 dava istinaf aşamasında, 155’i ise Yargıtay aşamasındadır. 54 dava ise tüm aşamalardan geçerek kesinleşmiş durumdadır. Türkiye genelinde ilk derece mahkemelerde karar verilen 275 fiili darbe davasında toplam 7 bin 376 kişi hakkında karar verilmiştir."

“Darbeciler bizlerden adaletten başka bir şey göremeyeceklerdir”

Yargılamalarda masumların ayıklanması, suçlu olanların ise hak ettikleri ceza ile cezalandırılması arzusu ve çabası içinde olduklarını vurgulayan Karagüzel, “Mahkemelerde de bu çabanın ortaya konulması, her sanığın eylemlerinin ayrı ayrı ortaya konulması bizleri de müdahil avukatlar olarak memnun etmektedir. Bizler milletin hukukçuları olarak bu davaları milletimizin, şehitlerimizin, şehit yetimlerimizin, gazilerimizin emanet olarak görmekteyiz. Darbecilerin ihanetine, cürümlerine ve yalanlarına rağmen hak ve adaletten ayrılmayacağız. Bütün cürümlerine rağmen FETÖ ile mücadelenin hukuk devleti anlayışı içerisinde yargı eliyle gerçekleştirilmesinden yanayız. Darbeciler bizlerden adaletten başka bir şey göremeyeceklerdir.” dedi.

İLKHA


15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

15 Temmuz Platformu: Darbe davasında 7 bin 376 kişi hakkında karar verildi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.