16 yılda yapılan çalışmalar hala yetersiz

16 yılda yapılan çalışmalar hala yetersiz

Marmara depreminin yıldönümünde, depremin acılarını ve yapılan hataları gözler önüne seren bir sergi ve basın açıklaması gerçekleştiren İMO Bursa şubesi, 16 yılda yapılan çalışmaların yetersiz olduğu vurgulandı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara depreminin yıldönümünde, depremin acılarını ve yapılan hataları gözler önüne seren bir sergi ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Fatih Canbazoğlu, depremin hala ülkenin en büyük sorunu olduğunu hatırlatmayı toplumsal bir sorumluluk olarak gördüklerini söyledi. Yaşanan sorunları aktaran Canbazoğlu, “Deprem önlemlerini almakta, toplumu depreme karşı bilinçlendirmekte, yapı üretim sürecini ve yapılaşmayı deprem tehlikesini gözeterek düzenlemekte, ilgili mevzuatı deprem gerçeğine göre yeniden ele almakta yapılan çalışmaları yanlış ve yetersiz buluyor, toplumun güvenle geleceğe hazırlanmadığını düşünüyoruz.” dedi.

“Bir arpa boyu mesafe alınamadı”

Canbazoğlu, üzerinden 16 yıl geçen depremde binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, binlercesinin yaralandığını, ülke ekonomisinin kısa zamanda telafi edilmesi mümkün olmayacak derecede etkilendiğini hatırlatarak, “Deprem sonrası süreç, bütün bir ülkenin depreme göre yeniden düzenlenmesi noktasında toplumsal konsensüsün oluşmasına tanıklık etti. Konsensüs, ‘artık hiçbir şeyin eskisi’ gibi olmayacağı temennisinde ifadesini buldu. Ancak, 12 yıl sonra meydana gelen Van depremi, ne yazık ki, aradan geçen onca zamana rağmen, ‘bir arpa boyu mesafe alınamadığını’ gösterdi. Kaçak yapılaşmanın, sağlıksız kentleşmenin, mühendislik hizmeti almadan yapı üretiminin, yapı denetim sisteminin taşıdığı eksiklik ve zaafların varlığını sürdürdüğü, sadece depreme değil her türlü doğal afete karşı korumasız olunduğu, mevcut olumsuzlukların doğa olaylarını doğal afete dönüştürdüğü, doğal afetlerin geleceğe dönük kaygıları çoğalttığını açığa çıkardı.” diye konuştu.

“Deprem önlemlerini ve afet sonrası hazırlığı yeterli bulmuyoruz”

“Türkiye depreme hazır mı?” sorusuna ne yazık ki olumlu yanıt veremediklerine dikkat çeken Canbazoğlu, “Ne deprem önlemleri ne de afet sonrası hazırlığı ikna edici buluyoruz. Açıkçası ne sorunlar ne de çözüm sırdır. Konunun birinci derecede muhatabı olan bir mesleğin mensupları olarak, depremlerin yıldönümlerinde sorunları yeniden sıralamanın, çözümü bir kez daha tartışmaya açmanın mevcut durumumuzu özetlediğinin farkındayız. Ne sorunlar değişiyor ne de güvenli yaşam kuracak adımlar atılıyor. Doğal afetleri 'kader' gibi gören anlayış ne yazık ki endişelerimizi artırıyor. Kentler deprem tehlikesine değil ranta göre düzenleniyor.” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından BAOB Fuaye alanında açılan sergi gezildi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri ve oda üyelerinin katılımıyla açılan sergi 19 Ağustos’a kadar açık kalacak.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler