2. Abdülhamid'e sunulan en ayrıntılı petrol haritası

2. Abdülhamid'e sunulan en ayrıntılı petrol haritası

Köy köy mahalle mahalle, II. Abdülhamid'e sunulan petrol haritasının detayları...

Osmanlı'nın son güçlü padişahı olarak gösterilen II. Abdülhamid'in hazırlattığı petrol haritası bugün hâlâ birçok enerji firması tarafından kullanılıyor.

KÖY KÖY MAHALLE MAHALLE ARAMA HARİTASI
Yabancı mühendislere Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu'daki enerji kaynaklarının haritasını çizdirten II. Abdülhamid'e verilen ayrıntılı raporda köy köy, mahalle mahalle, bölgenin önde gelen enerji noktaları yer alıyor.

UZAKLARI GÖREBİLEN HÜKÜMDAR
Yazar Ömer Faruk Yılmaz'ın kaleme aldığı 'Uzakları görebilen Hükümdar, Sultan İkinci Abdülhamid Han' kitabında Alman ve Fransız iki mühendisin hazırladığı petrol haritasının ayrıntılarına yer veriyor.

FRANSIZ VE ALMAN MÜHENDİSLERE HAZIRLATTI
Musul ve Bağdat bölgesindeki, Fırat Dicle Havzası üzerinde petrol araştırması yapılan noktaları köy köy İkinci Abdülhamid'e raporlayan mühendisler Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki enerji noktalarıyla ilgili önemli tespitlerde bulunuyor. Musul ölçeğinde hazırlanan petrol haritasında ise bölgedeki diğer maden türlerine ilişkin çizimler de ayrıntılı bir şekilde yer veriliyor. Raporlar Fransız mühendis Emile Jakraz ve AlmanPaul Graskofp tarafından hazırlanmış.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler