2 bin 500 yıllık Bitlis Kalesi ziyaretçilere açılıyor

2 bin 500 yıllık Bitlis Kalesi ziyaretçilere açılıyor

2004 yılından bu yana kazı çalışmaları yapılıyor gerekçesiyle ziyaretçilere kapatılan Bitlis Kalesi, yürüyüş yolu, restorasyon çalışması yapılarak yeniden kapılarını ziyaretçilere açacak.

Pamukkale Üniversitesi tarafından 2004 yılında başlatılan kazı çalışmaları nedeniyle yerli ve yabancı turizme kapatılan tarihi Bitlis Kalesi'nde, tahrip olan duvar surları yeniden onarılıyor.

İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Durmuş Ali Karakoca ile kaleye çıkan Vali Oktay Çağatay, kuzey surlarındaki restorasyon ile ziyaretçiler için yapımına başlanılan yürüyüş yolu çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kalede başlatılan çalışmaları yerinde inceleyen Çağatay, kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülürken, kalenin ziyaretçilere açılacağını söyledi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Çağatay, şehrin ortasında bulunan 2 bin 500 yıllık bir kalenin eksik taşlarının tamamlanması ve kalede 2 seyir terası ile yürüyüş yolunun yapımına başladıklarını belirtti.


Kalede yeni çalışmalar

Kalelerde yürütülen arkeolojik kazıların uzun sürdüğünü anlatan Çağatay, "Bu süreçte kalemizin ziyarete açılabilmesi ve vatandaşlarımızın rahatça gezebilmeleri için ahşaptan yürüyüş yolu yapıyoruz. Ahşap yürüyüş yolundan seyir terasına ulaşan vatandaşlarımız, yeni ıslah edilmiş deresini, muhteşem millet bahçemizi, tarihi 1500'lü yıllara uzanan 10 tarihi köprümüzü, yine 1500'lü yıllara uzanan hamamımızı, hanlarımızı ve 700'lü yılların ortalarında yapılmış tarihi Ulu Camimizi de buradan izleme fırsatı bulacak.” dedi.


Validen vatandaşlara çağrı

Çağatay, “Bitlis muhteşem bir şehir haline geldi. Muhteşem şehrin kalbinde de Bitlis Kalemiz yer alıyor. Bütün vatandaşlarımızı önümüzdeki ilkbahar aylarından itibaren Türkiye'nin yeni gözdesi ve yeni destinasyonu görmeye ve bu güzellikleri birlikte yaşamaya davet ediyorum." çağrısında bulundu.


Bu yıl kale ziyaretçilere açılacak

Kalenin zamanla yıprandığını belirten Çağatay, kalenin ön kısmında yenileme çalışmalarının yapıldığını, arka tarafında da tabiat şartlarından dolayı göçme ve eksilme yaşandığını kaydetti.

Çağatay, "Elimizdeki rölöve projelerle eksik taşlar tamamını yenileyerek burayı bütün bir kale haline getiriyoruz. Önümüzdeki yıl bu restorasyonu tamamlayacağız. Yürüyüş yolu ve seyir teraslarını bu yılın sonuna kadar bitiriyoruz. Vatandaşlarımız bu yıl rahat şekilde kaleyi gezme imkanı bulacaklar." dedi.


"Dere Üstü Islah Projesi"nin de tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Çağatay, asfaltlama çalışması yaptıklarını, kaldırım yapımının ise devam ettiğini belirtti.

Vali Çağatay, alt yapı çalışmasını da tamamlayacaklarını belirterek, ilkbaharda da ağaçlandırma ve çimlendirme yaparak Millet Bahçesi Projesi'ni bitireceklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler