2 bin yıllık lezzet: Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi)

2 bin yıllık lezzet: Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi)

Mardin'e özgü lezzetlerden olan Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi) 2 bin yıllık bir lezzet kökenli olup yemek sofralarında tüketilmeye devam ediyor.

Diğer bir adı kiliçe olan Mardin çöreği, içindeki tarçın, yenibahar, karabiber ve mahlep gibi ilginç esansların bir araya gelmesiyle, yiyenleri kendine hayran bırakıyor.

Esası 2 binli yıllara dayanan Mardin çöreği, lezzetinin yanında birçok farklı manevi hikayeleri de barındırmaktadır. Türkiye'nin faklı illerinden rağbet ediliyor.


Asırlardır süren lezzet hakkında İLKHA'ya konuşan imalat ve satış personeli Aslan Elbaner, Mardin Çöreğinin uzun yıllardır süregen bir lezzetin olduğunu ve herkes tarafından beğenilip sofralarda çayla beraber tüketildiğini aktardı.

Mardin'de ilk çıkan çöreklerden Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği) olduğunu berliten Elbaner, "Uzun yıllardır yöresel unlu mamüllerimizi yapıp satış işlemleriyle uğraşmaktayız. İlk çıkan ve uzun yıllardan beri Mardin'de tüketilen Mardin çöreğidir. Mardin çöreği ekmek şeklinde büyük bir çörek olup son zamanlarda farklı boyutlarla susamlı, tuzlu, şekerli, mayalı olarak çıkarılmaktadır." ifadelerini aktardı.

"Mardin Çöreği hem acının hem de mutluluğun paylaşıldığı bir çörektir"

Mardin Çöreğinin maneviyatı hakkında konuşan Elbaner, "Mardin çöreği bizdeki manevi yönü taziyelerimizin son günlerinde dağıtılmasıdır. Yıllardan beri Mardin'de gelenek halini alarak devam etmektedir. Yapımında ise, kakule, mahlep, tarçın, safran, zencefil, zerdeçal, tahin ve doğu baharatları eklenerek üstüne yumurta sürülür. Çörek tatlılığını bu malzemelerden almakta ve ortasında hurma var. Hamurunda da meyan ve pekmez mevcuttur. Mardin çöreği bıçakla kesilmez, el ile kopartılıp öylece ikram edilir. Mardin çöreği herkes tarafından beğenilip çok rağbet göremektedir. Mayalı olan ürünler ömürler daha uzun sürüp mayasız olanlar ise 10 günlük kalıyor. İmalatını da bizler yapmaktayız. Farklı illerden gelip satın alanlar çok oluyor. Mardin çöreğini 25 liradan satışını gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği) yapılışı için kullanılacak malzemeler:

*500 gr. kuru hurma

*1 çay bardağı ceviz içi.

*3 çay kaşığı tarçın

*2 çay kaşığı yeni bahar.

*2 çay kaşığı dövülmüş rezene.

*2 adet muskat (Rendelenecek)

*2 çay kaşığı mahlep.

*2 çay kaşığı zencefil. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.