“3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” başladı

“3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” başladı

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleşen “3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ’in katılımıyla başladı.

Beşiktaş Çırağan Sarayı’nda başlayan zirveye KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Hasan Toçay, birçok yerli ve yabancı sektör temsilcileri katıldı.

Üçüncü sondaj gemisini İngiltere'den alacaklarını ve geminin kısa süre içerisinde Türkiye’de olacağını belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Denizdeki petrol arama faaliyetlerine hız verdik. Bu kapsamda filomuzu da her geçen gün güçlendiriyoruz. İlk olarak Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemimizle başladık. Mili imkanlarımızla filomuza Oruç Reis katıldı. İki tane de derin deniz arama sondaj gemisi dahil ettik. İlki 'Fatih', ikincisi 'Yavuz', üçüncüsü de en kısa süre içerisinde burada olacak. İngiltere'den alıyoruz gemiyi. Çıkış işlemleri, liman işlemleri için bazı prosedürleri var. Birkaç gün içerisinde seyre başlayacak. İki üç hafta içerisinde de Türkiye'de olacağını söyleyebiliriz. Bu yeni gemi de diğerleri gibi 6'ncı nesil olacak. Uzunca bir süredir ara verdiğimiz Karadeniz'de arama yapacak. Gemilerimizden bir tanesi Karadeniz'de sondaja başlayabilir." dedi.

Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine de değinen Dönmez, şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz'de iki çeşit ruhsat alanımız var. Birisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye Petrolleri için vermiş olduğu alan. Diğer ruhsat alanımız Türkiye Devletinin Türkiye Petrolleri için vermiş olduğu alanlar. Adanın kuzeyi ve batısına doğru yer alıyor. Kendi kıta sahanlığımız içerisinde yer alan bölgelerde araştırma ve sondaj faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Libya ile deniz yetki mutabakat anlaşması ile biz doğu Akdeniz'deki yetki alanlarımızın sınırlarını belirlemiş olduk. Daha önce bahsettiğim o alanların batısında kalan kısımda yer alan bölümde netlik yoktu. Uzunca süre devam eden müzakereler sonucunda, sayın cumhurbaşkanımızın riyasetinde geçtiğimiz yılın son ayında mutabakat zaptı imzalandı. Böylece Türkiye'yi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ve Libya'yı Doğu Akdeniz'de petrol, doğalgaz denkleminin dışında tutma isteklerini de bir yerde bozmuş olduk. Bu oyunu bozduk."

Programın açılışında konuşan KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy, Enerji alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Taçoy, "Uluslararası güçler Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz'deki doğal gaz üzerinden her alanda çalışma yapıyor. Bunu fırsat bilen Avrupa'nın şımarık çocukları, başta ABD olmak üzere Fransa, İsrail, Mısır ve Yunanistan ile tek taraflı adımlar atmaya çalışıyor. Bizler, Kıbrıs Türkleri olarak Türkiyesiz bir Kıbrıs olamayacağını her fırsatta dile getiriyoruz. Doğu Akdeniz'de atılacak adımların Türkiyesiz başarı elde edemeyeceğini net olarak ifade etmek gerekir." dedi.

3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi ’inde yerli ve yabancı sektör enerji piyasalarının tüm boyutlarıyla değerlendirilecek.

İLKHA


“3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” başladı

“3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” başladı

“3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” başladı

“3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” başladı

“3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi” başladı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.