40 yıldır Said Nursi üzerinde spekülasyon yapılıyor

40 yıldır Said Nursi üzerinde spekülasyon yapılıyor

Yüksel, Bediüzzaman hazretleri üzerinde 40 yıldır spekülasyon yapıldığını söyledi

Yazar Müfit Yüksel, Bediüzzaman hazretleri üzerinde 40 yıldır spekülasyon yapıldığını söyledi.

Kürt sorununun barışçı çözümüne zemin teşkil edebilecek sembol/dinî şahsiyetlerin, Kürtler başta olmak üzere toplum nezdinde olumsuz imajlarla itibarsızlaştırılmaya, yabancılaştırılıp tasfiye edilmeye çalışıldığını belirten Yüksel, Yeni Şafak'taki yazısında "Bu şahsiyetlerin son iki yüzyıldaki en önemli örnekleri olan Mevlâna Hâlid-i Şehrezorî Bağdâdî ve Bediüzzaman hazretleri üzerinde 40 yılı aşkındır serdedilen spekülasyonların boyutu bunun işaretidir" dedi.

Son olarak bizzat Abdullah Öcalan'ın ağzı ile Ermenilik iması ve Teşkilat-ı Mahsusa üyeliği iddaasıyla bu sürecin zirveye çıkarılmaya çalışıldığına vurgu yapan Yüksel, Hizan kazasının orta ve Güney bölgelerinde ilk İslam Fethilerinden beri birkaçı dışında, Ermeni yerleşim merkezlerinin bilinmediğini söyledi.

Bediüzzaman'ın 'Teşkilat-ı Mahsusa' da çalıştığı idaasının hiçbir mesnedi olmayan bir iddia olduğuna işaret eden Yüksel, buna ilşkin herhangi bir kanıt/belge gösterilemediğini de hatırlattı. Yüksel, "Osmanlı devletinin Birinci Cihan harbine iştiraki akabinde herkes gibi Bediüzzaman da Şark/Kürdistan cephesinde gönüllü olarak yer alır. 'Alay Müftüsü' olarak Muş'un kuzeyindeki savaşlara katılan. Bediüzzaman'a bir süre sonra 'Gönüllü Alay Kumandanı' vazifesi verilir. Ruslarca esir alınmasına kadar bu vazifede kalır. O dönemde bütün cephelerde gönüllü olarak savaşa katılan herkesle, tüm aşiret grupları ve gönüllü birliklerle Teşkilat-ı Mahsusa irtibat kurmaktaydı. Bu durum sadece Bediüzzaman için değil, Çanakkale cephesinden, Basra'ya, Hicaz'a kadar geçerli bir durumdu. Savaş ortamında, özel şartlarda, savaşa gönüllü katılan aşiretler/ gruplar için geçerli olan bu irtibat kurulması olayı Bediüzzaman için, hiçbir şekilde mensubiyet ve üyeliği barındırmamıştır. Hiç kimsenin, Mevlâna Hâlid-i Şehrezorî Bağdâdî ve Bediüzzaman Said En-Nursî gibi sembol/dinî şahsiyetlerle kendi kavimleri olan Kürtler arasında bir yabancılaştırma ortamı/zemini oluşturmaya hakkı yoktur" dedi.

Yazının tamamı için… yenisafak.com.tr/yazarlar/MufitYuksel/imrali-gorusmelerinin-dusundurdukleri-ve-bediuzzaman--/36677

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.