600 yıllık külliye restore ediliyor

600 yıllık külliye restore ediliyor

Bursa’da yaklaşık 600 yıl önce yaptırılan ancak günümüze sadece türbe ile yıkık bir minaresi kalan külliye restore edilecek.

Osmanlı sultanlarından 1. Murat’ın lalası Lalaşahin Paşa tarafından Mustafakemalpaşa ilçesinde yaklaşık 600 yıl önce yaptırılan ancak günümüze sadece türbe ile yıkık bir minaresi kalan külliye restore edilecek.

Osmanlı sultanlarından 1. Murat’ın lalası olan Edirne ve Filibe’nin fethinde önemli bir rol oynayan Lalaşahin Paşa tarafından 1348 yılında Mustafakemalpaşa ilçesinde ilçeye hâkim bir tepe üzerine inşa edilen külliyenin ihyası için de Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Cami, medrese, hamam, zaviye ve türbeyi bünyesinde barındıran külliyeden günümüze sadece türbe ile yıkık bir minare kalırken, külliyenin ilk günkü orijinalliği ile ayağa kaldırılması için projeler hazırlandı.

Lalaşahin Paşa Türbesi’nde incelemelerde bulunan Başkan Altepe, külliyenin ayağa kaldırılması için hazırladıkları ön projelerin onay için Kültür ve Tabiat Varlıkları koruma Kurulu’nda olduğunu belirterek, onay çıkmasının ardından restorasyon çalışmalarına hemen başlanacağını söyledi.

Külliyeden günümüze sadece türbe ile yıkık bir minare kaldığını dile getiren Başkan Altepe, “Külliye alanındaki okulu buradan taşıyıp, başka bir yere yapacağız. Bu alandaki zaviye de aslına uygun olarak ayağa kaldırılacak. Ön projelerimizi onay için Kurul’a gönderdik. Onay çıkmasının ardından Mustafakemalpaşa Belediyesi ile işbirliği halinde adım adım külliyeyi bütünüyle ayağa kaldıracağız.” dedi. (İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler