7 İşçinin Ölümünde İhmaller Zinciri

7 İşçinin Ölümünde İhmaller Zinciri

Muğla`da metangazından ölen 7 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan ihmaller tek tek ortaya çıkıyor

Muğla’nın Milas ilçesi Güllük beldesindeki atık su arıtma tesisinde önceki gün meydana gelen ve 7 işçinin öldüğü faciaya ilişkin ihmal iddiaları araştırılıyor.

Makine Mühendisleri Odası Milas Temsilciliği, 2010 yılında Güllük atık arıtma tesisine sakıncalı raporu verdi. Buna rağmen dönemin CHP’li belediye başkanı tarafından tesisin kesin kabulü yapıldı.

Tesiste hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı ileri sürülüyor. En büyük iddiayı ise çevreye yayılan kötü kokunun önlenmesi amacıyla arıtma kuyusunun havalandırma bacasının günler öncesinden kapatılması oluşturuyor. Vatandaşlar, “7 can gittikten sonra tesis kapatılsa ne olur?” diye tepki gösteriyor.

Facianın yaşandığı atık su arıtma tesisi 2007’de yap-işlet-devret modeliyle Akfen firmasına ihale edildi. İhale aşamasında Makine Mühendisleri Milas Şubesi tarafından tesisin çalıştırılmasının sakıncalı olduğu yönünde rapor hazırlandı.

Zaman`daki habere göre geçici kabul öncesi hazırlanan rapor, belediye tarafından göz önüne alınmadı. Önceki gün taşeron firmaya ait 7 işçi tesise girdi. Ancak arıtma kuyusunun bacası kapalıydı. Biriken metan gazı, kuyuya inen işçilerin tek tek hayatına mal oldu.

Makine Mühendisleri Odası Milas Temsilcisi Onur Onay, tesisin çalışmasının sakıncalı olduğuna dair hazırladıkları bilirkişi raporuna dikkat çekti. Burada, borularla taşınan suya deniz suyu karıştırıldığını yazdıklarını belirten Onay, “Tesisin geçici kabulü bile yapılmamalıydı. Burada büyük ihmaller var. Denizli şubemiz ihmalleri araştırıyor.” dedi. İşçilere gaz maskesi verilmediğini, tesiste alarm cihazının olmadığını anlatan belde sakinleri de tepkilerini, “Bir hafta önce işe başlayan genci bile bile ölüme götürdüler.” sözleriyle dile getirdi.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise olayla ilgili soruşturma başlatıldığına işaret etti. Bacanın kapatıldığı iddialarına da karşı çıktı: “Teknik bir ekip oluşturuldu. Gerekli incelemeyi yapacak. Metan gazı oksijenden daha ağır olduğu için dibe çöküyor. Bacadan çıkıp gitme durumu yok.”

Akfen Çevre ve Su Yatırım Yapım ve İşletme AŞ, yer üstü ve yer altı kaynaklarından içme ve kullanma suyu temini için tesisler inşa etmek, evsel ve endüstriyel atık suyu toplamak ve atık su arıtma hizmeti sağlamak amacı ile Haziran 2005’te kurulmuştu. İlk olarak Güllük Belediyesi, Su ve Atık Su İmtiyaz Projesi ihalesine katılmış ve kazanmıştı.

ÖLDÜKLER YERİN YAKININA DEFNEDİLDİLER

Atık su arıtma tesisinde metan gazı zehirlenmesinden hayatını kaybeden Mustafa Yüksel Kum (46), Özcan Özkan (51), Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Mevlüt Özbakır (48), Serkan Miral (27) ve Mustafa Öztürk (39) için dün Güllük beldesinde cenaze töreni düzenlendi. Törene Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Milletvekili Nurettin Demir ile birlikte yerel yöneticiler, siyasi parti temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Cenazede işçilerin yakınları gözyaşlarına boğulurken, 5 işçi hayatlarını kaybettikleri arıtma tesisinin 5 metre karşısındaki Güllük şehir mezarlığına defnedildi. Mustafa Öztürk’ün cenazesi memleketi İstanbul’a, Özcan Özkan’ın cenazesi de Konya’ya gönderildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler