ABD ile Rusya arasındaki füze anlaşması sona erdi

ABD ile Rusya arasındaki füze anlaşması sona erdi

SSCB döneminde ABD ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması resmi geçerliliğini kaybetti.

Amerika Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan resmen çekildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Sovyetler Birliği ve ABD tarafından imzalanmış olup tarafların orta ve kısa menzilli füzelerinin imha edilmesini içeren anlaşma, Amerikan tarafının girişimi ile 2 Ağustos 2019 itibarıyla geçerliliğini kaybetmiştir.” İfadelerine yer verdi.

Anlaşmanın sona ermesi, ABD’nin Rusya’yı söz konusu anlaşma ile yasaklanan tipten yeni bir füze geliştirmekle suçlayıp INF’den çekilmesini izliyor. Nitekim suçlamaları reddeden Rusya da ABD’yi takiben anlaşmayı askıya almıştı.

Trump yönetimi yetkilileri Moskova'nın Rusya toprakları üzerinde kritik Avrupa hedeflerini vurma kapasitesine sahip çok sayıda seyir füzeleri yerleştirdiğini ve bunun da antlaşmanın ihlali olduğunu belirtti.

Rusya ise bu füzenin menzilinin antlaşma kapsamı dışında olduğunu, bu nedenle de antlaşmanın ihlal edilmediğini savundu. Moskova NATO askeri sisteminde SSC-8 olarak bilinen Novator 9M729 füzesinin imha edilmesi talebini de reddetti.

Rus yetkililer Amerika’nın suçlamalarını reddetti ve Washington’un kasten bu şekilde davrandığını çünkü kendisinin füze geliştirmek istediğini öne sürdü.

Rus yetkililer ABD'den Avrupa'da kısa ve orta menzilli nükleer füzelerin yerleştirilmesi konusunda moratoryum uygulanması talebini iletti. Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov "ABD ve diğer NATO ülkelerine bizim gibi kısa ve orta menzilli füzelerin konuşlandırılması konusunda benzer bir moratoryum uygulama olasılığını değerlendirmeleri önerisinde bulunduk" dedi.

Antlaşma “Soğuk Savaş” yıllarında 8 Aralık 1987’de Rusya ve Amerika arasında imzalanmıştı.

INF, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu.

Söz konusu anlaşma, imzalandığı dönemde ‘Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı’ olarak nitelendirilmişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.