AB'den "Filistin seçimlerini erteleme kararı hayal kırıklığına neden oldu" açıklaması

AB'den "Filistin seçimlerini erteleme kararı hayal kırıklığına neden oldu" açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi’nin Filistin milletvekili seçimlerini erteleme kararından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi’nin, işgal rejiminin Kudüs’teki seçimlere ilişkin bir cevap vermemesini bahane ederek 22 Mayıs’ta yapılması planlanan Filistin milletvekili seçimlerini erteleme kararından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı.

Seçimlerin ertelenmesi kararı üzerine açıklamalarda bulunan AB’li yetkili Borrell, “Filistin seçimleri için yeni bir tarih gecikmeden belirlenmeli. Seçimlerin, Kudüs başta olmak üzere tüm Filistin topraklarında düzenlenmesini kolaylaştırması için israil'e çağrımızı yineliyoruz.” dedi.

AB’nin, tüm Filistinliler için güvenilir, kapsayıcı ve şeffaf seçimlerin düzenlenmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Borrell, hukukun üstünlüğü ve insan hakları temelinde kurulan Filistin kurumlarının Filistin halkı için hayati önem taşıdığının altını çizdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, bugün yaptığı bir açıklamada, Filistin seçimlerini ertelemek için meşru bir sebep bulunmadığını aktardı.

Seçimleri erteleme kararının Filistin davasını ve ulusal uzlaşı rotasını olumsuz manada etkileyeceğini belirten Mladenov, Filistin Yönetimi’ne, söz konusu karardan dönme çağrısında bulundu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl aradan sonra siyonistlerin işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi 15 Ocak'ta imzalamıştı. Kararnamede 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü.

Ancak Abbas, işgal rejiminin, “hükümet olmadığı” gerekçesiyle işgal altındaki Kudüs’teki Filistin seçimlerine ilişkin kendilerine bir cevap vermekten kaçındığını açıkladı ve bunu gerekçe göstererek belirsiz bir tarihe kadar seçimlerin ertelendiğini resmen duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde 29 Nisan Perşembe akşam saatlerinde başlayan ve gece geç saatlere kadar süren Filistinli Liderler Toplantısı’nda 22 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Abbas, “Bugün, Kudüs’te seçimlerin yapılmasıyla ilgili israil tarafından bizlere birtakım mesajlar ulaştı. Gönderilen mesajlarda, halihazırda israil hükümeti bulunmadığı için seçimler hakkında bir cevap veremedikleri belirtiliyor.” dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.