AB'den Rusya'ya tepki

AB'den Rusya'ya tepki

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkelerinin AB ile olan ticari ilişkilerinin kuvvetlenmesini engelleyici baskısının kabul edilemez olduğu açıklandı.

BRÜKSEL - Moskova ve Brüksel'in ayrı ayrı Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'yı kendi ticaret bloklarına çekmeye çalışması son dönemde dikkat çeken gelişmeler arasında yer alıyor. Ayrıca, Rusya, Gürcistan, Moldova ve özellikle de Ukrayna'yı ticaret yasağı uygulamakla ve doğal gaz tedarikini kesmekle tehdit ediyor.

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından yapılan ve bu gerileme dikkat çeken açıklamada, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi doğu bloku ülkelerinin 28 AB ülkesi ile olan ticari bağlarının kuvvetlenmesini engelleyici Rusya'nın tehditlerini onaylamadıklarını belirtti.

 

Diğer taraftan, AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Fule tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, Rusya'nın enerji fiyatlandırılması ve Ukrayna, Moldova'ya doğal gaz tedarikini durdurması konularındaki yetkisini suiistimal ettiğini vurgulandı.

 

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt tarafından ise; durum "ekonomi savaşı" (economic warfare) olarak değerlendirildi. Moskova tarafından 10 Eylül 2013 tarihinde, Ukrayna'dan gelen alkollü içkilere ithalat yasağı getirildiği açıklanmıştı.

 

Bunun dışında, Rusya tarafından Ukrayna ile AB arasında olası bir serbest ticaret anlaşması yapılması halinde Rusya gümrüğünde "özel ortaklık statüsü" hakkının düşmesinin söz konusu olabileceği vurgulanıyor. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler