Adalet Bakanı: Yeniden yargılanmanın yolu açıktır

Adalet Bakanı: Yeniden yargılanmanın yolu açıktır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ'cü hakim ve savcıların mağdur ettiği kişiler için yeniden yargılanma yolunun açık olduğunu söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak için Bursa'da bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

FETÖ'cü hakim ve savcıların geçmişte mağdur ettiği kişiler ile ilgili sorulan soruya Adalet Bakanı Bozdağ, "Geçmişte bir davaya bakan hakimin bugün meslekten uzaklaştırılmış olması, o kararın muhatabı olan insanlar da kuşkular uyandırıyor. Bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Hem Hukuk Muhakemesi Kanununda hem de Ceza Muhakemesi Kanununda yargılamanın iadesine ilişkin kurallar var. Bu kurallar çerçevesinde insanlar müracaat ettiği taktirde dosyayı açacak olan mahkeme iade şartları varsa o zaman karar verecektir. Bununla ilgili yeni bir düzenlemeye ihtiyaç yoktur. Çünkü sistemin içerisinde yargılanmanın iadesini talep eden vatandaş kullanabilir." dedi.

"Vakti geldiğinde Hollanda özür dileyecektir"

Geçtiğimiz günlerde Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik tutumlarına da değinen Bozdağ, Hollanda Başbakanı'nın yaptığı şeyin çocukça olduğunu ifade etti.

Bozdağ, "Hollanda'nın çıkarttığı sorunlar çocukçadır.  Türkiye büyük bir devlettir. Kadim bir devlet geleneğimiz var. Çocukça yapılan işlere karşı Türkiye, çocukların refleksiyle değil, kadim bir devlet olmanın refleksiyle cevap vermektedir. Hollanda Başbakanı, Hollanda devletinin ve halkının itibarını yerlere düşürmüştür. İnanıyoruz ki Hollanda adına özürde dilenecektir. Çünkü bu başka türlü telafi edilebilecek bir şey değildir. Vaktin geldiğinde özrün dilendiğini herkes görecektir. İsrail nasıl özür dilediyse Hollanda'da özür dileyecektir." ifadelerini kullandı.

202 hakim ve savcının meslekten ihraç edilmesi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), tutuklu hakim ve savcıların verdiği ifadeler doğrultusunda 202 hakim ve savcının meslekten ihracıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Bozdağ, "Anayasa, 'kanun ve hukuka bağlı vicdani kanaatleriyle karar verirler' ifadesine yer veriyor. Bu son derece önemli. Yargı görevini yapan kişilerin kendi vicdani kanaati olabilir, kendi fikri olabilir, başka düşünceleri olabilir ama görevini yaparken vicdanın Anayasa'ya bağlı olması, kanuna ve hukuka bağlı olması vereceği kararın da bu bağlılık çerçevesinde verilmesini şart koşmaktadır. Yargıdaki yapılan değerlendirmeler, hakimler ve savcılar yüksek kurulunun bazı hakim ve savcıları meslekten uzaklaştırma kararı alması hukuk devletini korumak, yargının bağımsız ve tarafsız vasfını korumak, yargı içerisinde tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirmiş kişilerin meslekte kalmasına izin vermemekten ibarettir, hukuk devletinin gereğini yapmaktır. Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumaktır. Bu açıdan olaya bakmakta fayda vardır" dedi.

"Kılıçdaroğlu, gizli 'evet'ci ama haberi yok"

Basınla buluşmasının ardından Gürsü ilçesine giden Bozdağ burada nokta mitingi düzenledi.

Belediye meydanında düzenlenen mitingde konuşan Adalet Bakanı, Ana Muhalefet Partisi lideri Kılıçtaroğlu'na yüklenerek, "Kılıçdaroğlu çıkmış diyor ki, 'Başbakan ayrı, cumhurbaşkanı ayrı olursa kavga çıkar.' Kafası karışık. Bu sistemde başbakanlık ile cumhurbaşkanlığını birleştiriyoruz. Kavga çıkmasın diye biz bunu getiriyoruz. Bu Kılıçdaroğlu 'gizli evet'çi ama haberi yok." ifadelerini kullandı.

Gürsü mitinginin ardından Kestel ilçesine giden Bozdağ, Belediye Kültür Merkezi'nde vatandaşlarla bir araya geldi.

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.