Adıyaman yerli ve milli tohum ihracatı yapıyor

Adıyaman yerli ve milli tohum ihracatı yapıyor

​Türkiye’de yerli sertifikalı tohumun "Merkez Üssü" olma yolunda hızla ilerleyen Adıyaman’dan birçok ülkeye yerli ve milli tohum ihraç ediliyor.

Çiftçilerin yüksek verim elde etmesi amacıyla Adıyaman merkeze bağlı Eski Hısnı Mansur Köyünde AR-GE tesislerinde üretilen sertifikalı yerli ve milli tohumlar, Türkiye’deki iç piyasanın yanı sıra ihraç da ediliyor.

Vali Mahmut Çuhadar, Eski Hısnı Mansur Köyünde Olgunlar Tohumculuk tarafından Adıyaman’ın tarihi ören yerlerinden Perre ve Cendere ismiyle üretimini yaptıkları Türkiye’deki iç piyasanın yanı sıra ihraç da edilen sertifikalı tohumun AR/GE tesisleri ile üretim alanlarını inceledi.  

Adıyaman’ın sahip olduğu iklim ve toprak yapısıyla hububat üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Çuhadar, “Bugün Eski Hısnı Mansur köyümüzde Olgunlar Tohumculuk tarafından AR-GE tesislerinde üretilen sertifikalı yerli ve milli tohumların üretiminin yapıldığı arazilerde incelemelerde bulunduk. Burası 15 hektarlık bir araziye sahip olup, yaklaşık bin 150 çeşit arpa, buğday, mercimek ve nohut deneme üretiminin yapıldığı bir alan. Bu alanda en son yapılan çalışmalarla kuraklığa dayanıklı Arpa ve Buğday yetiştiriliyor. Türkiye’deki tohum ihtiyacının yüzde 5’ni ilimiz karşılamaktadır. Bu oran nohutta yüzde 30’lara kadar çıkmaktadır.  Bu işe gönül ve emek veren Olgunlar Tohumculuğa teşekkür ediyorum. Yeni sezonda hububat hasadına başlayan tüm çiftçilerimize de bereketli ve bol kazançlı geçecek bir hasat mevsimi diliyorum.” dedi. 

Yerli ve milli tohum üretiminin özellikle salgın döneminde daha çok önem arz ettiğini belirten Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise, “Bugün burada Olgunlar Tohumculuğun büyük emekler vererek ürettiği yerli ve milli tohum üretim alanlarını inceleme fırsatı bulduk. Son yıllarda hem gıdanın hem de susuzluğun ve kuraklığın ne kadar önemli olduğunu gördük. Burada da kuraklığa dayanıklı tohumculuğun adımları atılmış. Yerli ve milli tohum üretimi yapan Olgunlar Tohumculuğa teşekkür ediyorum.” dedi. 


Adıyaman yerli ve milli tohum ihracatı yapıyor

Adıyaman yerli ve milli tohum ihracatı yapıyor

Adıyaman yerli ve milli tohum ihracatı yapıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.