Afgan Barışı ağır ilerliyor

Afgan Barışı ağır ilerliyor

​Barış görüşmelerinde Afgan Hükümetinin öncelikle ateşkes konusunda ısrar ederek şart koştuğu ancak Taliban'ın kurulacak "İslami bir hükümet"le ilgili mutabakatın ardından ateşkesin gündeme gelmesi gerektiğini savunduğu belirtiliyor.

Afganistan'da barışı sağlamak adına Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile Afgan Hükümeti arasında gerçekleştirilen müzakerelerde son günlerde ilerleme kaydedilmediği bildirildi.

Afganistan Hükümeti Müzakere Heyeti, müzakerelerin gündeminde anlaşmanın zaman alacağını ve iki tarafın da son 3 gündür esneklik göstermediğini dile getiriyor.

Afgan Barışı için Taliban'dan "İslami sistem"; hükümetten "ateşkes" şartı

Kaynaklar, barış görüşmelerinde Afgan Hükümetinin öncelikle ateşkes konusunda ısrar ederek şart koştuğunu ancak Taliban'ın kurulacak "İslami bir hükümet"e ilişkin mutabakatın ardından ateşkesin gündeme gelmesi gerektiğini savunduğunu belirtiyor.

Eski bir Taliban komutanı Seyyid Ekber Ağa, "İslami sistem onaylanırsa ateşkese ihtiyaç olmayacak ve ateşkes buna göre uygulanacak" ifade etti.

Taliban'ın gelecekteki bir hükümet üzerinde anlaşmaya varılmadan önce ateşkesi kabul ettiği takdirde bunun fayda sağlamayacağını düşündüğü dile getiriliyor.

Bu arada Ulusal Uzlaşma Yüksek Kurulu, çözüm bulma girişimlerinin sürdüğünü belirterek, "Gündemin birleştirilmesine ilişkin müzakereler başladı ve Afganistan halkının çıkarına bir karar vermelerini umuyoruz" dedi.

Barış müzakerecileri, usul üzerine varılan mutabakatın ardından 23 günlük bir aradan sonra barış müzakerelerinin ana gündemine ilişkin istişare için geçen hafta Katar'ın başkenti Doha'da başlamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler