Afganistan'a komşu ülkelerden ortak bildiri

Afganistan'a komşu ülkelerden ortak bildiri

Bildiride taraflar, Afganistan'ın ulusal egemenliğine, siyasi bağımsızlığına, ulusal birliğine, toprak bütünlüğüne ve iç işlerine müdahale edilmemesine desteğini vurguladı.

İran'ın ev sahipliğinde dün düzenlenen Afganistan'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında ortak bildiri yayımlandı.

Ortak bildiride, Afganistan'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları, bu ülkedeki siyasi, ekonomik, sosyal ve insani durumlarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Afganistan'daki durumun temelden değiştiği kaydedilen bildiride taraflar, Afganistan'ın ulusal egemenliğine, siyasi bağımsızlığına, ulusal birliğine, toprak bütünlüğüne ve iç işlerine müdahale edilmemesine desteğini vurguladı.

Tüm etnik grupların katılımıyla kapsamlı bir siyasi yapının Afganistan'ın sorunlarına tek çözüm olduğu ifade edilen bildiride Afganistan'daki sorunlardan sorumlu ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Afganistan'ın komşu ülkeleri, bu ülkede barış, istikrar ve ulusal uzlaşı sağlanması için güçlü desteğini ifade ederek, tüm taraflardan Afgan halkının geleceğinin iyileştirilmesi yönündeki siyasi görüşmelere ve istişarelere devam etmesini istedi.

Bildiride, "Uluslararası ve bölgesel örgütler, özellikle Birleşmiş Milletler ve BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Afganistan sorununun siyasi çözümü konusunda sorumluluklarını yerine getirmelidir." denildi.

Afganistan'da kötüleşen ekonomik durumla ilgili kaygılarını dile getiren bakanlar, uluslararası toplumu acil insani yardım sağlamaya çağırdı.

Ortak bildiride, özellikle son zamanlarda camilere yönelik yapılan saldırılar şiddetle kınandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.