Afganistan’da Nizameddin Kayseri'nin tutuklanmasına tepkiler sürüyor

Afganistan’da Nizameddin Kayseri'nin tutuklanmasına tepkiler sürüyor

Afganistan’ın kuzeyinde Farab’da geçen hafta General Abdürreşid Dostum'un öne çıkan komutanlarından Nizameddin Kayseri'nin tutuklanmasıyla başlayan olaylar sürüyor.

Afganistan’ın kuzeyinde Farab’da  geçen hafta General Abdürreşid Dostum'un öne çıkan komutanlarından  Nizameddin Kayseri'nin tutuklanmasıyla başlayan olaylar durmak bilmiyor.

Kayseri'nin tutuklanmasıyla başlayan olaylarda şu an akadar  3 kişi ölmüş çok sayıda kişi  yaralanmıştı.

Olaylar Farab’da başlamış,  bölge eyaletlere de sıçrayarak devam ederken, General Dostum’un özel kalem müdürü İnayetullah Baber Ferahmend ise  hükümet göstericilerin taleplerini dikkate almaması halinde protestoların süreceği uyarısında bulundu.

Farab, Cozcan ve Bağlan eyaletlerinde   yapılan protestolarda göstericiler Nizameddin Kayseri’nin serbest bırakılmasını istiyor. Öte yandan, bir yıldır Türkiye’de bulunan General Dostum ise şu ana kadar doğrudan bir açıklama yapmış değil.

Afganistan cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi de bulunan  İslami Milli Hareket Partisi başkanı General Abdürreşid Dostum, Kabil hükümetiyle bir dizi sorunlar yaşıyor.

Özellikle Dostum’un güçlü olduğu ülkenin kuzey ve kuzey bölgelerinde, kendine buyruk hareketlerde bulunduğu gerekçesiyle Kabil yönetiminin itirazlarına neden oluyor. Kabil yönetimiyle Dostum arasındaki gerilime Afganistan meclisindeki milletvekilleri de itiraz ediyor. Afganistan temsilciler meclisi üyesi  Settar Derzabi, Peştu , Özbek gibi etnik ayrımcılığın doğru olmadığını belirterek, "Siyasi iradenin, adaletle hareket etmesi gerekir. Peştun ya da Özbek arasında bir savaş çıkmasının önlenmesi gerekir." uyarısında bulundu.

Öte yandan Avapress haber sitesinin bildirdiğine göre;  Dostum’un özel kalem müdürü Ferhamend, bu gösterilerin bir kaç günlük bir olay değil, Nizameddin Kayseri’nin serbest bırakılana kadar süreceğini söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.