Afganistan'da silahlı saldırı: Hizb-i İslami üyesi dahil 8 ölü

Afganistan'da silahlı saldırı: Hizb-i İslami üyesi dahil 8 ölü

​Afganistan'ın Host eyaletinde düzenlenen silahlı saldırıda Hizbi İslami üyesi ve eski meclis adayı Abdulvali İhlas'ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Eyalet Emniyet  sözcüsü Adil Haidar, saldırının Host'un Alisher bölgesindeki bir kliniğin yanında gerçekleştiğini belirtti.

Saldırıda Hizbi- İslami üyesi ve eski meclis adayı Abdulvali İhlas'ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Polis, saldırıya ilişkin soruşturma başlattı.

Şu ana kadar herhangi bir grup saldırıyı üstlenmedi.

Hizb-i İslami kimdir

Hizb-i İslami ,(İslami Parti) Afganistan'daki komünist yönetimle ve SSCB ile olan savaşları ile bilinir. Gulbeddin Hikmetyar tarafından kurulmuş ve yönetilmiştir.

İdeolojisini İhvan, Ebu'l A'lâ el-Mevdudî ve Pakistan İslam Cemaati'nden almıştır. Taliban'dan farklılık gösterir.

1979'da Mohammad Yunus Khalis, Hikmetyar ile ayrılığa düşünce, Khalis adıyla bilinen kendi Hizb-i İslami grubunu kurdu.

Hikmetyar'ın grubu "Hizb-i İslami Gulbuddin" veya "HIG" olarak adlandırılıyordu ve 2001 yılından 2006 yılına kadar ABD terör örgütleri listesindeydi. Bununla birlikte Hizb-i İslami Gulbuddin ek listede ise sadece "sakıncalı gruplar" olarak geçiyordu. 2008 yılında Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü Hizb-i İslami'nin askeri gücünün 1000 milis civarında olduğunu tahmin ediyordu. Şu anda ise örgüt Birleşik Krallık ve Kanada'nın terör örgütleri listesinde bulunmaktadır.

Günümüzde, Hizb-i İslami silahlı mücadelesi olmayan ve Arghandiwal'in liderlik ettiği grubu Afganistan'da kendini siyasi parti olarak kayıt ettirmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.