Afrin operasyonunu çok sayıda basın mensubu takip ediyor

Afrin operasyonunu çok sayıda basın mensubu takip ediyor

​Afrin operasyonu 5’inci gününde devam ederken sınırın sıfır noktasında yaşanan gelişmeleri çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu takip ediyor.

TSK’nın Afrin’e yönelik düzenlediği "Zeytin Dalı Harekâtı" 5'inci gününde devam ediyor. Sınırın sıfır noktasında askeri hareketlilik gün boyu devam ederken, 200’ü aşkın yerli ve yabancı basın mensubu da bölgede yaşanan gelişmeleri soğuk hava ve zor koşullarda gelişmeleri takip ediyor.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) destekli operasyon için günlerdir sınırın sıfır noktasında yaşanan gelişmeleri takip eden gazeteciler zorlu şartlar altında görevlerini yapıyor.

TSK uçakları sabah saatlerinde Afrin’deki PKK hedeflerini vurmaya devam ederken, Azez cephesinde de ÖSO’nun ilerleyişi sürüyor. İLKHA ekibi de Hatay’ın Hassa, Reyhanlı ve Kırıkhan bölgesinde, sınırın sıfır noktasında gelişmeleri takip ediyor.

Sınırda yaşanan gelişmeleri takip eden gazeteciler, hava koşullarının yanı sıra Hatay Valiliği tarafından dün Hassa ve Kırıkhan ilçesinin bazı bölgeleri 15 gün boyunca "geçici özel güvenlik bölgesi" ilan etmesi ise bölgede görev yapan gazetecilerin görev yapmasını zorlaştırıyor.

Bu gelişme üzerine bugün sabah saat 08.00’den itibaren sınır bölgesine gazeteciler ile vatandaşların girişine izin verilmedi. Sınır bölgesindeki köylerde yaşayan vatandaşlar da uygulama noktalarından kimlik kontrolü yapılarak geçişlerine izin verildi.

Bölgede yaşanan gelişmeleri takip eden gazetecilerden Kemal Gümüş, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, bu tür kritik olayları ve savaş haberlerini gazeteci olarak takip etmenin elbette ki normal haberlerden çok daha zor ve risklerinin olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir haftadır bölgede yaşanan gelişmeleri takip ettiğini söyleyen Gümüş, 5'inci gününde devam eden harekâtla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gümüş, “Türkiye sınır hattı boyunca oluşturulmak istenen terör koridorunu durdurmak ve Türkiye’ye yönelik tehditlere engel olabilmek, aynı şekilde evlerini terk eden on binlerce Suriyelinin tekrar ülkelerine dönebilmesi için çok kritik ve önemli bir hamle başlattı. ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ ile beraber hem oluşturulmak istenen terör koridorunu hem de oluşturulacak güvenli bölgeye Suriyeliler, tekrar geri dönebilecek. Bu çok önemliydi. Uluslararası arenada büyük yankı bulan bu harekâtın haklılığı her geçen gün daha da ortaya çıktı. Şu an için operasyon gerektiği gibi ilerliyor. Sivillerin zarar görmemesi için çok hassas hareket ediliyor. Bizde bir haftadır gazeteciler olarak burada sahadan takip ediyoruz. Gerek içeriden aldığımız bilgiler gerekse sınır hattı boyunca takip ettiğimiz olaylarda operasyonun başarılı olduğunu ve başarılı bir şekilde ilerlediğini görebiliyoruz.” dedi.

Operasyonun süresinin ise ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirten Gümüş, “Çünkü içerde terör örgütü ne yazık ki sivilleri kalkan olarak kullanıyor. Bu sivillerin kenti terk etmelerine de izin vermiyor. Rejimde aynı şekilde bu yönde bir girişimde bulunmuş. Bu da operasyonun sürecini haliyle uzatacaktır. Ama en azından sivillerin zarar görmemesi açısından Türkiye çok dikkatli davranıyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu tür kritik olayları savaş haberlerini gazeteci olarak takip etmek elbette ki normal haberlerden çok daha zordur, riskleri vardır” diyen Gümüş, “Saha riski çok farklıdır. Bir takım meslektaşlarımız sınırın diğer tarafında büyük bir çoğunluğu da burada. Ancak saha çok geniş, sınır hattı Reyhanlı, Hatay ve Kilis’e kadar uzanan bir sınır koridoru var. Buradan bu olayları takip etmek zor. Yağmur, çamur var. Bizde gazeteciler olarak burada olup biteni hem yurt içi hem de uluslararası kamuoyuna aktarabilmek adına gece gündüz nöbet tutuyoruz. En sağlıklı, güvenilir, objektif haberleri geçmeye çalışıyoruz. Haliyle bunun da bir takım zorlukları olacaktır.” şeklinde konuştu.

Gümüş, dün Valilik tarafından Hatay’ın Hassa ve Kırıkhan ilçesinin bazı bölgelerinin 15 gün boyunca "geçici özel güvenlik bölgesi" ilan etmesinin ise bölgede görev yapan gazetecilerin görev yapmasını zorlaştırdığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Azez’deki birliklere destek vermek için yaklaşık 15 araçlık bir OSÖ unsurlarının yer aldığı araç konvoyunun Kilis’in Öncü Pınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçeceği belirtildi.

İLKHA

















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.