Ağadeve tepesinde bulunan yapılar için Van'dan gelen heyet inceleme yaptı

Ağadeve tepesinde bulunan yapılar için Van'dan gelen heyet inceleme yaptı

Ağrı merkeze bağlı Yukarı Ağadeve (Ağadeva Jorê) köyünde bulunan tepedeki yapıların incelenmesi için Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden bir heyet köye geldi.

Tepenin üstünde ki yapıların tarihi olduğunu ve alan ile ilgili hiçbir kaynakta bilgi bulunmadığına dair yaptığımız haber üzerine yapıları incelemek üzere köye gelen heyet çeşitli çalışmalar ve yapılardan örnek aldılar, incelenmek üzere çok sayıda opsityen taşı topladılar.

Saatlerce süren çalışma neticesinde tepeden seramik parçalarını toplayan heyet, doğa kalıntıları, tarihi olduğunu değerlendirdikleri yapılarla ilgili örnekler aldılar.

Heyet yaptığı incelemelerde tepede Ortaçağa ait olduğunu düşündükleri kalıntıların yapıların olduğu ve ayrıca tepede bulunan tapınağın ise Hristiyanlara ait Şapel (Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı, bazen küçüktür ve büyük bir kuruma bağlıdır) olduğu değerlendirildi.

Tepedeki yapıların tescillenmesi ve tepenin arkeolojik sit alanı olup olmayacağının değerlendirilmesi için Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünde yapılacak toplantının ardından alanla ilgili yol haritası belirlenecek.

Yapının incelenmesi için Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden görev yaptıklarını ve müdürlük tarafından görevlendirildiklerini belirten Ergün Evliyaoğlu alanla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Evliyaoğlu, "Burası Ağrı merkeze bağlı Yukarı Ağadeve köyü. Burada kale ve benzeri yerleşim alanı olduğuna dair müdürlüğümüzden görevlendirme ile geldik. Arkeolog arkadaşlarımız ile birlikte yerinde incelemeler yaptık. Bir sürü seramik parçaları, doğa kalıntıları, yaşam alanları, Ortaçağa ait kalıntıların olduğunu düşünüyoruz. Tabi biz bunları kurul gündemine alacağız, raporlarımızı tutacağız, uzmanlardan görüş isteyeceğiz, görüş istedikten sonra kurulumuza ileteceğiz. Kurulda çeşitli branşlarda hocalarımız var. Neticesini değerli arkadaşlarımızla paylaşacağız. İlgili kurumlara da ileteceğiz." dedi.


Ağadeve tepesinde bulunan yapılar için Van'dan gelen heyet inceleme yaptı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.