Ağrı heyeti, "Yatırım ve İstihdam" için Ankara’da mekik dokudu

Ağrı heyeti, "Yatırım ve İstihdam" için Ankara’da mekik dokudu

Ağrı heyetinin yatırım için Ankara'da yürüttüğü temasların olumlu geçtiğini belirten AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, yeni yatırımlar ve istihdam alanlarının açılması için çalışmalarının sürdürdüğünü belirtti.

Ağrı Valisi Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AK Parti Ağrı İl Başkanı Halil Özyolcu'dan oluşan Ağrı heyeti, Ankara’da bazı bakanlıklarda, kente yapılacak yatırım ve projeler üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.

Temaslarla ilgili açıklama yapan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı ili yatırımları ve projeleri için Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı ve Karayolları Genel Müdürü ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Milletvekili Çelebi yaptığı açıklamada, "İlk olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Bakanlık bürokratları ile bir araya gelerek heyet olarak ilin tarım ve hayvancılığı ile ilgili yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi için 15 Milyon TL kaynak aktarılması yönünde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den destek aldık." dedi.

Gıda Kent projesi

Ekrem Çelebi, "Ağrı merkez Yolluyazı Köyünde süt ve süt ürünleri, işlenmiş et ürünleri ve bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenip paketlendiği 29 bloktan oluşan toplam 30 bin metrekare kapalı alana sahip üretim merkezlerinin bulunacağı Gıda Kent kurulması için ödenek talebi destek gördü. 'Tarım Park Projesi' için de ödenek aktarılacak. Böylece 'Çiftçi Eğitim Merkezi' yapılması, TRT Park alanındaki 2 bin metrekarelik alanda, çiftçilerimizin ekimden hasata kadar ihtiyaç duyduğu, farklı üretim alanlarında kullanılabilecek 136 adet alet-ekipmanın bulunduğu Makine Park tesisinin yanı sıra bir de 'Tarım Müzesi' kurulacak. 40 dekar alanda ise bitkisel ürün desenimizi çeşitlendirecek sera ve demonstrasyon alanlarını bulunduran uygulamalı eğitim alanları oluşturulacak. Böylelikle ilimiz bölgenin en büyük 'Tarım Park' alanına kavuşmuş olacaktır." ifadelerini kullandı.

Damızlık Düve Üretim Merkezi

Tarım ve Orman Bakanı ile yapılan toplantıda ayrıca Ağrı ilinin sahip olduğu 411 bin 183 adet büyükbaş ve 1 milyon 386 bin 398 adet küçükbaş hayvan varlığı ile kentte 'Damızlık Düve Üretim Merkezi' kurulması için de söz alındığını kaydeden Çelebi, "Damızlık Düve Üretim Merkezi ile damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretim merkezlerinde 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık hayvan üretimi ile yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında inşaat yapımı, hayvan ile makine ekipman alımına yüzde 50 hibe verilecek." şeklinde konuştu.

Organize Hayvancılık Bölgesi

Yürütülen temaslar çerçevesinde yaklaşık bin 300 adet hayvancılık işletmesi ve bu işletmelerdeki 22 bin büyükbaş ve 23 bin küçükbaş hayvanın şehrin dışına taşınacağı ihalesi TOKİ tarafından yapılan Baloluk ve Bölükbaşı Köylerinde içerisinde 336 adet büyükbaş/küçükbaş hayvan işletmesi, karantina ahırları, hayvan oteli, veterinerlik hizmetleri binası yapıların bulunduğu alana 'Organize Hayvancılık Bölgesi' kurulmasına yönünde de Tarım ve Orman Bakanından destek alındı.

Ağrı Valisi Osman Varol, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AK Parti Ağrı İl Başkanı Halil Özyolcu, Ağrı Ticaret Odası Başkanı Saim Alpaslan ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ticaret zirvesinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Ağrı ilinin ticaretine yönelik sorun ve talepleri iletildi.

"Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ile bağlantısını Ağrı üzerinden de kurulmasını istiyoruz"

Ticaret Bakanı ile gerçekleştirilen toplantıda esnaf ve sanatkar işletmelerinin sorunlarının iletildiğini söyleyen Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Salgın sürecinde hükümetimizce pek çok olumlu ekonomik tedbirler öngörülerek hayata geçirildi. Esnafımız büyük ölçüde rahatlatılmış olmakla birlikte, bazı sorunları halen devam etmekte. Sayın Bakanımıza bu sorunları bire bir ilettik. 'Ağrı Ticaret Borsası'nın kurulması için gerekli onayın verileceği sözünü sayın Bakanımızdan aldık. Gümrük kapıları ile ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerimizi de Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerimiz sayın Bakanımızla paylaştılar. Azerbaycan zaferinden sonra ekonomi ve turizm alanlarındaki ilişkiler bakımından yeni bir devrin kapısı olacak Nahçıvan koridorunun açılacak olması nedeniyle; Ağrı ilimize getirebileceği ekonomik katkılara yönelik bir strateji belirlenmesine ilişkin çalışma yapılması yönünde bir karar alındı. Karabağ zaferinin ardından ülkemizin Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ile bağlantısını Ağrı üzerinden de kurulmasını istiyoruz. Şehrimiz alt yapı olarak buna hazır. Dilucu sınır kapısı ile Gürbulak sınır kapısının tren yolu ile birleştirip Kafkaslar ve İran üzerinden Ortadoğu’yu bir birine bağlayıp, bu güzergâh üzerinden ilimize gelir elde edilmesi yönünde çalışmalar yapılması talebimizi ilettik.

Ulaştırma yatırımları devam edecek

Ankara'daki temaslarını Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ile de görüşerek devam ettiren heyet, Ağrı’da devam eden projelerin hızlandırılmasını istediler. 2021 yılı yatırımlarının da değerlendirildiği görüşmede, özellikle yeni projelere ödenek ayrılması için taleplerini ilettiler.

TOBB Gürbulak Sınır Kapısı Modernizasyonunu bu yıl tamamlayacak

Heyet Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti. Ziyarette Gürbulak Sınır Kapısının Modernizasyonunun 350 milyon TL bedel ile bu yıl içerisinde tamamlanacağı sözü alındı. Heyet ayrıca Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel'i ziyaret ederek, 2021 yılı yatırım programları hakkında istişarelerde bulundular.

Ağrı heyetinin Ankara’da görüşmelerini verimli ve başarılı olduğunu söyleyen Çelebi, "Amacımız ilimizin daha çok yatırım alması, bundan sonrada Bakanlıkların kapısını sürekli aşındıracak ve ilimize daha çok kaynak aktarılmasını sağlayacağız. Ağrı’ya yeni yatırımlar ve istihdam alanlarının açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Ankara'daki ziyaretlerimiz çok verimli geçti." değerlendirmesinde bulundu.

Ağrı'nın hayvancılık, tarım, özellikle arıcılık ve bal üretimi, altın ve mermer ocakları, tekstil, turizm, eko-turizm, sağlık, spor, başta olmak üzere birçok alanda başarılı işler yaptığını anlatan Çelebi, "Şehrimizin merkezi bütçeden gerekli desteği alması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle son yıllarda müteşebbisler için bir yatırım cenneti haline gelen Şehrimize yerli ve yabancı yatırımcıları bekliyoruz." çağrısında bulundu. 


Ağrı heyeti,

Ağrı heyeti,

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.