Ağrı Müftüsü Topçu: “Bu Ramazan'da evlerimizi mescide çevireceğiz”

Ağrı Müftüsü Topçu: “Bu Ramazan'da evlerimizi mescide çevireceğiz”

Coronavirus salgınıyla mücadele kapsamında, Ramazan ayında da camilerin kapalı olacağını hatırlatan Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, evlerin mescide dönüştürülerek ibadetlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın talimatı ile cemaatle namaz kılınması ve cuma, kandil günlerinde camilerin kapalı olması kararı alınmıştı.

Salgının etkisini artırarak devam etmesinden dolayı tüm camilerin Ramazan ayı boyunca ibadete kapalı olacağı kararı nedeniyle açıklama yapan Topçu, vatandaşların alınan tedbirlere uymalarının doğru olacağını ve kararların halkın sağlığı, salgının yayılmasına engel olmak için olduğunu söyledi.

Topçu, “Mübarek Ramazan-ı Şerif gölgesini üzerimize saldı. Bizim kültürümüzde de mübarek Ramazan'ı Şerif başlangıcı rahmet ortası mağfiret sonu da Cehennem azabından kurtarma şeklinde bilinir. Tabii ki bu Ramazan'a maalesef biraz buruk giriyoruz. Dünyayı tehdit eden, ülkemizi tehdit eden, şehrimizi tehdit eden, bir musibetle, salgınla, veba ile karşı karşıyayız. Tabii ki bu çerçevede de hem devletimizin aldığı önlemler hem de teşkilatımızın aldığı önlemler düşünüldüğü zaman bizler de buradan Ağrı İl Müftülüğü olarak alınan bu tedbirler çerçevesinde hareket etmek durumundayız.” dedi.

"Bir insan sağlıklı olmazsa hiçbir şey yapamaz"

Evlerin bu süreçte mescide dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Topçu, şunları söyledi:

“Yüce dinimizde hem Kur'an hem Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem) insan sağlığına olağanüstü bir değer verir. Yani sağlık her şeyin başıdır bildiğiniz gibi. Bir insan sağlıklı olmazsa hiçbir şey yapamaz. İbadet de yapamaz, kullukta yapamaz. Yani sağlığın olmadığı bir yerde hiçbir şeyin olması mümkün değildir. Bunu kendi bedenimizden de biliriz. Cuma günleri biliyorsunuz camilerimiz şu anda kapalı. Yarın Allah izin verirse teravih namazını idrak edeceğiz. Ama maalesef bu camilerde olamayacak. Herkes kendi evini mescit yapacak. Ama kendi evini. Yani ailesi ile çocuklarıyla beraber namazını kılacak. Teravih Namazı kılacak. Dolayısıyla burada şuna dikkat etmek lazım. Komşudan birisinin de gelip de beraber kılması olmaz. Cenab-ı Hak, bu salgını hem dünyadan hem ülkemizden bertaraf edecek ve böylece inşallah geleceğe birlikte yürüyeceğiz.”

“Ana kaynağımız Kur'an ve sünnettir”

Coronavirus salgını nedeniyle bazı sosyal medya hesapları üzerinden Ramazan ayının ertelenmesine ilişkin yapılan paylaşımlara da değinen Topçu, “Ana kaynağımız Kur'an ve sünnettir. Tüm dünya Müslümanları için geçerlidir. Daha doğrusu ben Müslümanım diyen herkesin Kitabı Kur'an'dır. Peygamberimizin sünnetidir. Bunlara baktığımız zaman Cenab-ı Hak, Ramazan-ı Şerif ile ilgili şunu buyurur, 'Ramazan ayı insanlara hidayeti, doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.' Demek ki Kur'an-ı Kerim, Ramazan-ı Şerif'te indirilmiştir. Ayeti kerimenin devamında, 'Sizde ben müminim diyen kimse onlar, Ramazan'a eriştiğinde o ayda oruç tutsun.' Buyuruyor. Tabii ki burada oruç tutamayacak gruptaki mazeretleriler var. Mesela emzikli kadın, hamile kadın, yolculuk yapanlar ya da piri fani yaşlı insanlar ya da müzmin hasta yani buna benzer bir Müslüman kadın olsun erkek olsun, buna benzer mazeretleri olmadığı takdirde sağlığı da yerinde ise, herkesin Ramazan ayına kavuştuğunda oruç tutması gerekir. Bu Allah'ın emridir. Allah'ın emrini bir insanın ya bu sene olmasa öbür sene erteleyelim gibi bir durum söz konusu değildir. Hac da öyledir. Hac da belirli aylarda yapılır. Bununla ilgili de sosyal medyada farklı yorumlar yapanlar var. Ertelensin ya da farklı aylarda yapılsın gibi. Yani bunlar bizim ifadelerimiz değil. Bunlar bizi, bütün kâinatı yoktan var eden Hazreti Allah'ın koymuş olduğu kanundur. Dolayısıyla ben Müslümanım, müminim diyen erkek kadın herkesin de buna uyuması gerekir. Bir Müslüman olarak bizim bu noktada ‘Ramazan bu ay olmasın da öbür ay olsun. Altı ay sonra olsun. Bir sene sonra olsun iki ay sonra olsun. Cuma günü başka gün olsun.’ gibi bir şey söz konusu olamaz.” diye konuştu.


Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.