Ağrılılar: Kentimizin tanıtımı yapılırken inanç ve adetlerimiz göz ardı edilmemeli

Ağrılılar: Kentimizin tanıtımı yapılırken inanç ve adetlerimiz göz ardı edilmemeli

İshak Paşa Sarayında defile yapılması ve bir dizinin sezon fragmanında gayri ahlaki sahnelerin yer almasına tepki gösteren Ağrılı esnaf, kentin kalkınması için yapılan programlarda inanç ve adetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirttiler.

Kentin tanıtımı yapılırken inancın, örf ve adetlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Ağrılı esnaflar, Ağrı'da, dünya çapında marka değerlerin olduğunu ve bunların mutlak suretle müspet bir şekilde tanıtıma ihtiyaç olduğunu ve bununda kente ekonomik yansıması olacağını belirttiler.

Ağrı Dağı, Hazreti Nuh'un Gemisi izi, İshak Paşa Sarayı gibi dünya çapında marka değerlerin kentte bulunduğuna dikkat çeken esnaf Ahmet Karhan, bunların tanıtımının yapılmasının kente olumlu yansıyacağını ifade etti.

"Ağrı'nın tanıtımı için daha güzel şeyler yapılırsa seviniriz"

Karhan, "Bir dizinin yeni sezon fragmanının Ağrı'da çekilmesi sahnesinde güzel detaylar verilirken belli bir süreden sonra nahoş görüntüler yer almış. Bu görüntüler burada çekilmiş olması güzel olmamış. Ağrı halkı dindar, örf, adetlerine bağlı bir halktır. Ağrı'nın tanıtımı için daha güzel şeyler yapılırsa seviniriz. Bildiğiniz gibi Ağrı Dağı dünya turistlerinin gelebileceği bir dağ. Hazreti Nuh'un Gemisi izi, Meteor Çukuru, Diyadin Kaplıcaları, Balık Gölü gibi çok güzel turistik yerler mevcut. Bunların tanıtımı mutlak suretle çok iyi yapılmalı. Ve bu tanıtımlar yapılırken halkımızın dini değerleri ve örfümüz göz önünde bulundurularak yapılmalı." ifadelerini kullandı.

"İlimizin en güzel şekilde tanıtılmasından yanayız ama…"

Diğer bir esnaf Fikret Arslan ise Ahmed-i Hani'ye ve halka saygılı olunması gerektiğinin altını çizerek, "İshak Paşa Sarayı memleketimizin gözde bir yeridir, Ahmed-i Hani hazretlerinin bulunduğu bir yerdir. Bu zatımıza saygılı olalım, defileler, çekimler yapıldığı zaman bu yörenin gerekliliklerini göz önünde bulundurarak hareket edilmeli. Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerinin türbesi civarında bu tür nahoş durumlar yapılması hoş olmayacağı gibi Ahmed-i Hani hazretlerinin kabrinin olduğu topraklarda da hassas olunması gerekiyor. Örf, adetlere ters düşmeyen, uygun davranışlar ve kıyafetlerle çalışmalar yapılması gerektiği taraftarıyım. İlimizin en güzel şekilde tanıtılmasından yanayız, asla karşı değiliz ama bu tür nahoş çekimler yapılmamalı. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda bu durum göz önünde bulundurulmalı." şeklinde konuştu.

Yürütülecek müspet çalışmalardan yana olduklarını söyleyen N. Nuri Yıldız, "Ağrı'nın tanıtımı için istiyoruz ki güzel çalışmalar yapılsın. Bu konu çerçevesinde ilgili kurumlar birtakım çalışmalar yürütüyor. Ahmed-i Hani, İshak Paşa Sarayı bizim için değerli, kıymetli. Bizim için kıymetli olan bu alanda bir dizi fragmanı çekildi güzel sahneler var ama fragmanın sonuna doğru hoş olmayan sahneler de mevcut. Bu durum çok üzücü çünkü bu yapılan inancımıza ve adetlerimize ters. Aslında bu bölgelerin tanıtımı için yapılacak müspet çalışmalardan yanayız." dedi.

"Gelip orada yatak sahnesini çekmenin bir anlamı yok"

Vefa Alpaslan ise şunları söyledi: "Dizi izleyen bir insan değilim, televizyon ile pek aram yok, sosyal medya da malum dizinin sahnelerine denk geldim. Tabi bu tür şeyler bizleri üzüyor. Tanıtım adı altında aile yapımıza ters düşen hareketlerin gerçekleştirilmiş olması tezat bir durum sergilemektedir. Ağrı'yı tanıtacaksan gelip orada yatak sahnesini çekmenin bir anlamı yok, bu durumun kentin tanıtımı ile bir alakası da yok. İlimizin tanıtımının yapılmasını isteriz, mutlu oluruz ama ahlaki değerler, inancımız çerçevesinde bu yapılmalı."

Sıddık Bayazıt ise, "Ağrılı olarak Ahmed-i Hani, İshak Paşa Sarayı, Hz. Nuh'un Gemisi var bildiğiniz gibi. Bunların tanıtımı için dinimiz, örf, adetlerimize yönelik bir şey yapmalı. İnancımızın ölçüleri doğrultusunda yapılması gereken tanıtımları destekliyoruz. Mankenlerin orada defileye çıkması, nahoş sahnelerin olduğu dizinin fragmanının çekilmesi doğru değil. Bu yapılan şeyler Ahmed-i Hani'nin gölgesinde bu yapılanlar güzel değil." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler