Agung Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Agung Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Endonezya'da bulunan Agung Yanardağı yeniden faaliyete geçerken, yükselen lavların 3 bin metreyi bulduğu bildirildi.

Endonezya'nın Bali adasındaki Agung Yanardağı yeniden faaliyete geçti. Yetkililer yanardağın püskürttüğü lavların 3 bin metreye kadar yükseldiğini açıklarken, bölgede alarm durumunun en üst ikinci seviye çıkarıldığı bildirildi.

Adanın turistik merkezi Kuta'ya 75 kilometre uzaklıkta bulunan yanardağda bir hafta içerisinde gerçekleşen ikinci patlamanın hâlâ devam ettiği, ancak Bali'ye uçuşların etkilenmediği ve adadaki Ngurah Rai Havaalanı'nın faaliyette olduğu açıklandı.

Ulusal Afetle Mücadele Ajansı sözcüsü Sutopo Nugroho, yanardağın püskürttüğü lavların güneydoğu yönünde komşu ada Lombok'a doğru ilerlediğini söylerken, Garuda Indonesia Havayolu ise lavlar nedeniyle gidiş-dönüş 18 uçuşu iptal etmek zorunda kaldıklarını, lavların etkisi bitip durum normale dönünceye kadar adaya seferlerin yapılmayacağını açıkladı.

Ulusal Afetle Mücadele Ajansı sözcüsü 22 Ekim'de Agung Yanardağı için alarm seviyesi en yüksek seviyeye çıkartılmış, bu durum ani bir tahliyeden endişe eden 130 binden fazla bölge sakininin evlerini terk ederek geçici barınaklara sığınmasına neden olmuştu. Ancak geçen ay yanardağın faaliyetinde belirgin bir düşüş gözlenmesi üzerine yetkililer alarm seviyesini en yüksek seviyenin bir derece altına çekmişti.

Ulusal Afetle Mücadele Ajansı sözcüsü Sutopo, yanardağın faaliyetleri nedeniyle yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan ve hâlâ geri dönemeyenlerin toplam sayısının ise yaklaşık 25 bini bulduğunu söyledi. Sutopo, şu an yanardağ için alarm seviyesinin en üst ikinci seviyede kaldığını söyledi.  

3 bin 31 metre yüksekliğindeki Agung Yanardağı'nda 1963-1964 yılları arasında neredeyse bir yıl süren bir patlama yaşanmış ve yaklaşık bin 200 kişi hayatını kaybetmişti. "Ateş çemberi" olarak bilinen tektonik plakaların kesişim noktasında yer alan Endonezya'da, 130 aktif volkan bulunuyor.

İLKHA



















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.