" Ailenin yaşam maliyeti son bir yılda 431 lira arttı"

" Ailenin yaşam maliyeti son bir yılda 431 lira arttı"

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, Konfederasyon hesaplamalarına göre; dört kişilik ailenin yaşam maliyetinin son bir yılda 431,35 lira arttığını belirtti.

KONYA-Geçim derdi kalıcı, dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 149, yoksulluk sınırı 3 bin 743 lira olduğunu söyleyen Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, mutfak enflasyonunda aylık artışın yüzde 1.65 ve son oniki aylık artışın yüzde 13.03 oranında, bekâr işçinin yaşam maliyetini ise bin 367 lira ama asgari ücretin 846 lira olduğunu ifade etti.

 

Mart 2014 ayı açlık ve yoksulluk sınırı

Necati Kökat, TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla, her ay düzenli olarak açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yapıldığını vurguladı.

 

Kökat, 2014 Mart ayı sonuçlarına göre: Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 149 lira 02 kuruş olduğunu kaydetti.

 

“Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam Tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 742,73 lira olmuştur.” Diyen Kökat, “Konfederasyon hesaplamalarına göre; dört kişilik ailenin yaşam maliyeti son bir yılda 431,35 lira artmıştır. Aynı dönem itibariyle sadece mutfağa gelen ek yük 132,43 liradır.” Şeklinde konuştu.

 

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Mart 2014 ayı itibariyle mutfak enflasyonundaki değişimi anlatan Kökat,” Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,65 oranında arttı. Yılın ilk çeyreği itibariyle artış oranı yüzde 6,23 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,03 oranında, yine iki haneli olarak gerçekleşti.  Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 10,08 olarak hesaplandı.”açıklamasında bulundu.(İlyas Yavuz-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.