AK Parti Tekirdağ Milletvekili Şentop TBMM Başkanlığına yeniden seçildi

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Şentop TBMM Başkanlığına yeniden seçildi

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Celal Adan'ın başkanlığında yeni Meclis Başkanı'nı seçmek için toplandı. Genel Kurulda yapılan oylamada, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop 328 oy alarak yeniden Meclis Başkanı seçildi.

Seçime geçilmeden önce 3 milletvekili gündem dışı söz aldı.MHP Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay "dijital dönüşüm, kadınlar ve Türkiye", CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel "Yalova Millet Çiftliği", AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman "Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar'da 5 Temmuz 1993'te meydana gelen Başbağlar katliamının 27. yılı" konularında konuştu.Taşlıçay, dijitalleşmenin, kadınlar için önemli olanakları ve tehditleri bünyesinde barındırdığını belirtti. Ahlaksızlık ve ilkesizliğin, sosyal medyanın dayattığı rutin olduğunu vurgulayan Taşlıçay, bu mecranın, toplumun her kesiminin sorunu olduğunu söyledi.Taşlıçay, "Özgürlük, sahte hesaplardan insanlara iftira atmak değildir. Özgürlük, söylediğinin arkasında durabilmektedir. Yapılması gerekenler yasak olarak addedilmemeli, aksine temel hakların teslim edilmesi olarak görülmelidir." değerlendirmesinde bulundu.CHP Yalova Milletvekili Özel, Yalova Millet Çiftliği üzerine Millet Bahçesi yapılmak istendiğini belirterek, bu arazinin, ülkeyi kivi üretim merkezi yaptığını anlattı.AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Başbağlar katliamının yıl dönümünde Başbağlar'da olduklarını belirterek, şehit edilenlerin hepsinin masum olduğunu ifade etti.Terörün, milli birlik ve kardeşliği bozmak üzere kurgulanmış en alçak yöntem olduğuna işaret eden Karaman, Başbağlar'da terörün, en hain yönüyle ortaya çıktığını söyledi.Bu toprakların mayasının kardeşlik olduğunu vurgulayan Karaman, "Türkiye üzerinde mezhepsel, sosyal fay hatları oluşturmak isteyenler sukutuhayale uğradılar. Bundan sonra da uğrayacaklar." diye konuştu.

Genel Kurulda, yerlerinden söz alan bazı milletvekilleri, illerinin sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.TBMM Genel Kurulunda, partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te 33 sivilin teröristlerce katledilmesinin 27. yılı olduğuna işaret ederek PKK'yi nefretle lanetlediklerini söyledi.Gelibolu'nun Ilgardere ile Eceabat'ın Yalova köylerinin yakınında çıkan yangına ilişkin Dervişoğlu, "Köylülerin geçim kaynağı olan zeytinliklerin yanması sonucu oluşan mağduriyetlerin giderilmesini hükümetten talep ediyoruz. Olayın en ince ayrıntısına kadar araştırılmasını ve terör bağlantılı olup olmadığın ortaya çıkarılmasını takip edeceğiz." diye konuştu.MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Başbağlar katliamında ölenleri andığını belirterek, PKK'yi lanetlediğini dile getirdi.Sakarya'daki havai fişek fabrikasındaki patlamaya yönelik Akçay, 17 Ağustos 2019, 29 Eylül 2019, 11 Şubat 2011, 14 Aralık 2014 ve 27 Ocak 2018 tarihlerinde aynı fabrikada meydana gelen patlamaların da bu soruşturma kapsamında değerlendirilmesini istedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, 15 Temmuz şehit yakınları ve gaziler için toplanan paranın, verdikleri soru önergesine aldıkları cevapla azaldığını öğrendiklerini anlatarak "Pandemi döneminde bu parayı vermeyen iktidarı şiddetle kınıyoruz." dedi.Sakarya'daki havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin Özkoç, belediye başkanlarının, ruhsatı geçersiz olan bu fabrikaların kurulmasına nasıl izin verdiğini sordu. Özkoç, işçilerin "Bu malzemeler patlayacak" uyarısı yaptığını ifade ederek Sakarya'daki kazanın sorumluları ve mağdurlarının birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 27. Dönem ikinci devre başkanlık ve divanın seçimini gerçekleşeceğini hatırlatarak "Sorunsuz, anayasaya uygun bir seçim olmasını ümit ediyorum ve tüm adaylara başarılar diliyorum." dedi.Ilgardere ile Yalova köylerinin yakınında çıkan yangına ilişkin Turan, ilk andan itibaren tüm yetkililerin alanda olduğunu ve yangının sabaha karşı söndürüldüğünü anlattı.Başbağlar katliamının yıl dönümünü işaret eden Turan, PKK başta olmak üzere tüm terör örgütlerini lanetlediklerini söyledi.Daha sonra Meclis Başkanlığı seçimine geçildi.TBMM Başkanlığı seçiminin birinci turunda adaylar seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı.TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 556 milletvekili oy kullandı.AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 324, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 131, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 50, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 34, TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş 9 oy aldı. 8 oy da geçersiz sayıldı.

Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuna, yani 400 oya ulaşamadı.Meclis Başkanı seçimi için ikinci tur oylamaya geçildi.TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda da adaylar seçilebilmek için gereken 400 oya ulaşamadı.TBMM Genel Kurulunda yapılan ikinci tur oylamada 559 milletvekili oy kullandı.AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 329, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 133, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 53, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 36 oy aldı. 7 oy geçersiz sayılırken, 1 oy boş çıktı.Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuna yani 400 oya ulaşamadı.Üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü turda TBMM Başkanı seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301 oy almak gerekiyor.Bu arada TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, ikinci tur oylama öncesinde Meclis Başkanlığı adaylığından çekildi. Baş, seçim kapsamında yapılan birinci tur oylama sonucunda amaçlarına ulaştığı için adaylıktan çekildiğini belirtti.AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, TBMM Genel Kurulundaki üçüncü tur oylamada, 328 oy alarak yeniden TBMM Başkanı seçildi.Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 557 milletvekili katıldı.AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 328, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 134, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 51, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 37 oy aldı. 7 oy geçersiz sayıldı.Buna göre, Mustafa Şentop, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oy alarak, yeni TBMM Başkanı seçildi.

İLKHA


AK Parti Tekirdağ Milletvekili Şentop TBMM Başkanlığına yeniden seçildi

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Şentop TBMM Başkanlığına yeniden seçildi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.