‘Akıllı telefonlar tek SMS ile ele geçirilebilir’

‘Akıllı telefonlar tek SMS ile ele geçirilebilir’

NSA başta olmak üzere birçok istihbarat kuruluşunun yasadışı izleme ve dinleme skandallarını ortaya çıkarıp, Rusya’dan sığıma talep eden ABD'li bilgisayar uzmanı, eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edwar

Eski NSA Ve CIA çalışanı Snowden’in itiraflarına göre kullandığımız mobil cihazlarımızda güvenlik konusunda zafiyet olduğu tek bir SMS gönderimiyle cihazlarımızın kamera ve mikrofon cihazı yönetebilme ve dinleyebilme işlemlerine erişilebildiğini söyledi.

Hatırlanacağı üzere Edward Snowden’ın, 2014 yılında mobil cihazlar hakkında verdiği bilgiler arasında en çarpıcı olanı telefonların kapalı bile olsa dinlenebildiği ve izlenebildiği idi.

Kod adı: Smurf Suite

Birleşik Krallık’ın devlet kanalı BBC’nin Panorama programına konuşan Snowden’a göre Birleşik Krallık’ın sinyal istihbaratından sorumlu iletişim başkanlığı  GCHQ da tıpkı NSA gibi mobil takip konusunda çeşitli araçlara sahip. Smurf Suite olarak adlandırılan araç serisi, Dreamy Smurf, Nosey Smurf gibi özel isimlere ve ayrı özelliklere sahip araçlar yer alıyor.

Kısa süre önce Twitter’a katılan Snowden, bu araçların özel bir kısa mesaj (SMS) ile telefonlara erişebildiğini belirtiyor. Bu mesajın kullanıcı tarafından görülemediğini de belirten Snowden, Bu özel erişim mesajı gönderen tarafa mikrofon, kamera erişimi, telefonu kapatıp açma yeteneği sunuyor. Telefon sahibi tarafından kapatılsa da uzaktan dinlemenin mümkün olduğunun da altını çiziyor.

Snowden, hangi mobil işletim sistemlerinin bu tip bir takibe açık olduğunu paylaşmasa da Android’in bu konuda daha savunmasız olduğu akla geliyor. Ancak Snowden’in bu sene başında güvenlik kaygıları nedeniyle iPhone kullanmayı reddettiğini de eklemek gerekiyor.

Ayrıca Google’nin Eski CEO’su Eric Schmidt tarafından itiraf niteliğinde dile getiren bir açıklama gelmişti. Açıklamasına göre, “Saklayacak (yasadışı) bir şey yapmadıysanız endişelenmenize gerek yok.” demesi olmuştu. (Ömer Özbey-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.