Alaköy Kavunu Yediniz mi?

Alaköy Kavunu Yediniz mi?

Van'ın merkez köylerinden olan ve kentte kavun üretimiyle uğraşan tek köy olarak bilinen Alaköy'de bu yıl kavunlar daha iri ve daha bereketli.

VAN - Van'ın merkez köylerinden olan kendine has kavunuyla da bilinen Alaköy kavuncularından Ali Kuş ile bu kavunun farkını konuştuk. İşte yıllardır kavun çiftçiliğini yapan ve kentte iyi tanınan Ali Kuş'un dilinden Alaköy kavunu.

 

"Alaköy Kavunu'nun Özellikleri Nelerdir"
Alaköy kavununun rengi ve büyüklüğü diğer kavunlarla aynı olmasına rağmen tadının çok farklı olduğunu belirten Ali dayı "Birincisi bu kavunun lezzeti yerindendir. Her toprakta yetişmez. İkincisi tohumunu iyi seçeceksiniz. Daha sonra ekim yetişmesi ile sulaması vardır. Bu kavun her yerden yetişmez buraya Alaköy'e hastır. Bu kavunun yetiştirilmesinde hiçbir ilaç kullanılmıyor. Hormon olayı yoktur." dedi.

 

Üç çeşit kavunun yetiştiğe değinen Ali Kuş, bir kısmı tam sarıdır ve çok tatlıdır. Bir kısmı hafif sarıdır az tatlıdır ve mor rengine kaçan bir çeşidi var ki oda ekşimsidir. Bir de tam sarı olan kavunlar tezgâhta fazla dayanmaz tezgâh ömrü kısadır. Erken tüketilmesi gerekiyor. Diğer kavunların tezgâh ömrü ise daha uzundur" diyerek Alaköy kavunun özelliklerini anlattı.

 

"Herkes Bir Alaköy Kavunu Alsın ve Tadına Baksın"
Tarladaki kavunların bir ay içinde bittiğini anlatan Ali Kuş, "Şu an tarlada olan kavunların tamamının yetişip satılması bir ay gibi bir zaman alır. Tarla bana aittir. Bu yıl verim geçen seneye göre daha güzeldir işlerimizde fena değil." ifadelerini kullandı.

 

Son olarak Alaköy Kavunu'nu yemeyenlere seslenen Ali Kuş, Alaköy kavununu yemeyenler nerede olursa olsun bir Alaköy Kavunu alıp yemelerini tadını ve farkını anlatmalarını istedi. (Murat Dalgın - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.