Alimler: Ramazan ayında evlerimizde teravih namazlarını kılıp, Kur’an okuyalım

Alimler: Ramazan ayında evlerimizde teravih namazlarını kılıp, Kur’an okuyalım

Ramazan ayının hayır bereketine dikkat çeken alimler, Coronavirus tedbirleri kapsamında camiler kapalı olsa da evlerde teravih namazı kılmak ve mukabele ile Kur’an okuma tavsiyesinde bulundu.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçe müftü vekili Şehmus Arslan, bu ayı Müslümanların fırsata çevirmesi gerektiğini söyledi.

Arslan, “Malumunuz ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgını nedeniyle on binlerce insan öldü. Buna karşılık devletimiz bazı tedbirler aldı. Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından alınan karar gereği cuma namazları şu an kılınmıyor. Camilerimiz namaz vakitleri açık ama cemaatle namaz kılınmıyor. Cami cemaatinin olamayışı bizleri çok üzüyor.  Ama din sahibi Allah, bu konuda da bizlere ruhsatlar vermiştir. Bu salgınla baş edebilmemiz için olduğumuz yerde namazımızı kılmamız hepimiz için iyidir. Üzülüyoruz ama inşallah kısa bir dönem sonra tekrar cemaatimizle birlikte namaz kılmaya başlayacağız.” dedi.

Bu yıl covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında teravih namazlarını camilerde kılınmayacağını hatırlatan Arslan, şunları söyledi:

“Eskisi gibi camilerimizde teravih namazlarımızı kılıp, mukabelelerimizi yapamayacağız. Allah (Celle Celaluhü) buyurduğu gibi ‘Sizin hayır bildiğinizde şer, şer bildiğinizde de hayırdır vardır.’ buyuruyor. İnşallah bizlerde bu şerrin için de hayır arayacağız. Camilere gidip cemaatle belki namaz kılamayacağız ama evlerimizde kılabiliriz. Bu da bizim için fırsattır. Daha önce evimizde çocuklarımızla cemaatle namaz kılamıyorduk. Ama bize verilen bu fırsatı değerlendirelim. Hem eşimizle ve çocuklarımızla evimizde cemaatle namaz kılmayı ve mukabele yapmayı kısacası evlerimizi namazgâh edelim. İnşallah bu şekilde şerri hayra çevirmeye çalışacağız.”

Arslan, “Son günlerde gündemde virüsten dolayı oruç tutulmuyor diye bir söylenti dolaşıyor. Bu konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığımızın fetvası vardır. Yani orucun bu salgınla bir alakası yoktur. Zaten hasta olan bir kişi bu hastalık dışında da fetvası vardır. İnşallah bizler orucumuzu tutacağız. Ramazan ayını manevi pazara dönüştürüp, bir yatırıma çevirerek boş geçirmememiz ve bereketli geçirmeye çalışacağız inşallah. Bu virüs doğal mıdır yapay mıdır bunu bilmiyoruz. Ama doğrusu biz bir musibetle karşı karşıyayız. Rabbimizden bir an önce bu musibeti üzerimizden kaldırılmasını ve Ramazan ayının tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyorum.” diye konuştu.

Ramazan ayının hayır ve bereketinin ayet ve hadislerle sabit olduğunu dile getiren Kuran Cami İmam Hatibi Fırat Taha, orucun aynı şekilde vücut sağlığı içinde bilimsel olarak kanıtlanmış yararlarının olduğunu belirtti.

Taha, “Peygamber Efendimiz, ‘Kim inanıp karşılığını Allah’tan beleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.’ buyuruyor. Başka bir hadiste ‘Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz.’ buyuruyor. Ramazan’ın en büyük ehemmiyeti insanın imsaktan güneşin batışına kadar nefsini bazı nimetlerden alıkoymasıdır. Bu Ramazan’ın zahiri sıfatıdır. Ramazan’ın manevi sıfatı ise, Peygamber Efendimizin hadislerinde bunları bize beyan ederken, oruçlu olduğu halde dilini, güzünü, kulağını ve diğer azalarını haramdan sakındırmayan insanların orucunun kendilerini aç bırakmasından ibaret olduğunu bize bildirmektedir. Özellikle toplumumuzda yaygın olan bazı anlayışlardan uzak duralım. Geceleyin tıka basa yiyip, gündüzü de akşama kadar yatıp uyumayalım. Böyle yapanları Ramazan orucundan pek fazla bir alacakları yoktur. Zira böyle olunca Ramazan’ın ehemmiyeti kaybolmaktadır. Oruç tutmak, nimetlerden mahrumiyeti ve kanaati bize öğrettir. Oruç; açlığı, fakirliği ve muhtaçlığı bize benimsetir.” dedi.

Taha, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Şu an çok zor bir süreçten geçiyoruz. Coronavirus bütün dünyanın başına bela olmuş bir musibettir.  Bütün dünya ve ülkemiz başta olmak üzere, Rabbimden niyazım bu Ramazan ayının hürmetine bizleri bu musibetten halas eylemesidir. Coronavirus salgını hakkında toplumda dolaşan bazı sorulara cevap vermeye çalışacağız. Ramazan orucu önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Ramazan orucu hastalara ve yolculara ruhsat vardır. Daha sonra müsait olduğu zamanlarda orucunu tutarlar. Tutamayanlar ise, kefaret verirler. Bugünde eğer oruç tuttuklarında hastalıkları artacaksa bu konuda doktorlarına danışmalılar. Tabi bu doktorların da inançlı olması çok önemlidir. Doktorlarıyla danışıp, eğer tutuğu oruç hastalığı için tehlike yaratıyorsa bu konuda oruç tutmayabilir. Daha sonra tutabilecekse tutar, tutamayacaksa kefaret öder. Coronavirus’ten dolayı Ramazan’ı Şerifin ertelenmesi söz konusu değildir. Ramazan orucu farz bir ibadettir. Rabbim bu konuda hassasiyetimizi ve şuurumuzu artırsın inşallah. Bu tür konularda özellikle sosyal medyada dolaşan sorularda Ramazan’ı Şerifin ehemmiyetini ve kadrini alçaltmak isteyenlere de Rabbim fırsat vermesin.”

İLKHA


Alimler: Ramazan ayında evlerimizde teravih namazlarını kılıp, Kur’an okuyalım

Alimler: Ramazan ayında evlerimizde teravih namazlarını kılıp, Kur’an okuyalım

Alimler: Ramazan ayında evlerimizde teravih namazlarını kılıp, Kur’an okuyalım

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.