Aliya İzetbegoviç kabri başında anıldı

Aliya İzetbegoviç kabri başında anıldı

“Bilge Kral” Aliya İzetbegoviç, vefatının 13’üncü yılında kabri başında sevenleri tarafından anıldı.

“Bilge Kral” olarak anılan Aliya İzetbegoviç, vefatının 13’üncü yılında Saraybosnadaki Kovaçi Mezarlığında kabri başında sevenleri tarafından anıldı.

Anma törenine, kızı Lejla Aksamija, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, silah ve dava arkadaşları ve sevenleri katıldı. Törende İzetbegoviç için dualar edildi.

Halkına bir devlet bıraktı

Aliya İzzetbegoviç'te Bosna Hersek Özerk Cumhuriyetinde SDA'yı kurdu ve genel başkanı seçildi. 5 Aralık 1990'da gerçekleştirilen genel seçimleri kazanarak devlet başkanı seçildi. 1 Mart 1992'de gerçekleştirdiği referandum neticesinde bağımsızlığını ilan etti. Sırp ve Hırvatların soykırım eylemlerine karşı gösterilen direnişe liderlik yaptı.

Bosnalılar, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile devletlerini ayakta tutmayı başardılar.

Aliya İzzetbegoviç, ömrünün son dönemlerinde kendisi için büyük bir anıt mezar yapılacağını öğrenmesi üzerine devlet yetkililerini bu projelerinden vazgeçirterek kendisinin şehitler arasında sade bir kabirde yatmak istediğini iletti. Bunun üzerine Aliya, Kovaçi Mezarlığında kendisi için hazırlanan mezara defnedildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.