Allah nezdindeki derecemizin yüce olmasını istiyoruz

Allah nezdindeki derecemizin yüce olmasını istiyoruz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Allah nezdindeki derecemizin yüce olmasını istiyoruz. Bu Kur’an’sız, sünnetsiz olmaz. Kitapsız, kalemsiz olmaz. Öğrenmeden olmaz, eğitimsiz, ilimsiz olmaz." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Avrupa ve Amerika’dan mukaddes topraklara gelen Türkiyeli hacı adaylarıyla Mekke’de bir araya geldi.

Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen hacı adaylarına seslenen Erbaş, haccın önemine değinerek, "Burada haccı doya doya yaşamak istiyorsak, Allah Rasulü Efendimize gelen ayetlerin anlamını içselleştirerek dönmemiz gerekiyor." dedi.

Peygamber Efendimizin Arafat Hutbesi'nin sonlarında, "Size iki şey bırakıyorum. Bunları sarıldığınız sürece yolunuzu sapıtmazsınız. Onlardan birisi, Allah'ın kitabı diğeri de Rasülünün sünneti." buyurduğunu hatırlatan Erbaş, "İşte o iki emaneti ömrümüzün sonuna kadar hiçbir şekilde terk etmemeye söz vererek buradan dönmemiz lazım." diye konuştu.

"Allah nezdindeki derecemizin yüce olmasını istiyoruz"

Erbaş, Kur’an-ı Kerim’in ilk nazil olan ayetlerinin okumanın, ilmin, öğrenmenin önemine işaret ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Geldiğiniz yerlere döndükten sonra çocuklarınıza bir başka bakacaksınız, gençlerinize bir başka sarılacaksınız, ‘Evladım elinden Kur’an düşmesin" diyeceksiniz. ‘Çünkü ben vahyin kalbinde bunu öğrendim. Yavrum elinden kalem düşmeyecek. Öğrenmekten ve öğretmekten uzak kalmayacaksınız’ diyeceksiniz Çünkü bizim medeniyetimiz elinde kitap, kalem olduğu, öğrendiği ve öğrettiği asırlarda hep yükselmiş. Eğitimden, ilimden, irfandan, bilgiden ve hikmetten uzak kaldığı asırlarda hep gerilemiştir. Biz yükselmek istiyoruz. Allah nezdindeki derecemizin yüce olmasını istiyoruz. Bu Kur’an’sız, sünnetsiz olmaz. Kitapsız, kalemsiz olmaz. Öğrenmeden olmaz, eğitimsiz, ilimsiz olmaz."

Erbaş, Hazreti Peygamberin gönderildiği dönemde dünyanın nasıl bir cahiliye içerisinde olduğunu, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğünü hatırlatarak, "Düşünebiliyor musunuz, kadının adının olmadığı, kadının adeta insan yerine sayılmadığı bir dönemde, Allah Rasülü Efendimiz, o toplumu, cenneti annelerin ayakları altına seren bir anlayışa nasıl yükseltti, bu Kur’an’ın, İslam’ın mucizesidir." ifadelerini kullandı.

"Hacca irşad olmak için geldik"

Haccın bir eğitim olduğunu belirten Erbaş, şunları söyledi: "Hacca irşad olmak için geldik. İbadetlerin hikmeti daha iyi Müslüman olmamızı sağlamaktır. Arafat’a çıkacağız, Müzdelife’de vakfe yapacağız, şeytan taşlayacağız. Şeytanı burada taşlamak sembolik bir anlam ifade eder. Ama onun hakikatini ömrümüzün sonuna kadar bulunduğumuz her yerde taşlayarak yerine getireceğiz. İbadetler bir şeytan taşlamadır. Her namaz kıldığımızda, her tekbir aldığımızda şeytana taş atıyoruz. Her oruç tuttuğumuzda şeytana taş atıyoruz. Bunun bilincinde olalım. Haccın bize kazandırdıkları işte bunlardır."

Erbaş, kafile başkanlarıyla bir araya geldi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, mukaddes topraklardaki programları kapsamında daha sonra Arafat’a İntikal ve Arafat’tan Dönüş Planlama ve Koordinasyon Toplantısı’nda kafile başkanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Erbaş, hac organizasyonunda her geçen yıl hizmetlerinin ve başarılarının arttığını ifade ederek, "Rabbimiz yıldan yıla hizmetlerimizi, başarılarımızı artırıyor. Demek ki şükrediyoruz. Şükrümüz çalışmalarımız, faaliyetlerimiz, gayretlerimiz, salih niyetlerimiz, samimiyetimizdir. Bunlar arttıkça Allah da bizi daha başarılı kılıyor." dedi.

Haccın, tebliğ açısından en büyük imkân olduğunu dile getiren Erbaş, "Yormadan, usandırmadan hac süresinin tamamını bilgi ve tebliğ için fırsata çevirmek bizler için önemli bir yükümlülüktür." ifadelerini kullandı.

Kafile başkanlarının hac organizasyonunda çok büyük bir sorumluluk taşıdıklarının altını çizen Başkan Erbaş,  "Bu sorumluluğun gereği olarak hacılarımızın hac menâsikini eksiksiz yerine getirmeleri için din görevlilerimiz ve irşat sorumlumuzla üst düzey bir seferberlik ilan etmeliyiz. Nitekim sizlerden her bir hacı adayımıza yönelik Arafat, Müzdelife, Mina, Cemerât, Kurban ve Ziyaret Tavafı gibi hususlarda dört başı mamur eksiksiz bir bilgilendirme ve rehberlik yapmanızı istiyorum" şeklinde konuştu.

Toplantıda, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Arafat’ta ve ondan sonraki süreçlerde yapılacak ibadetlerle ilgili bilgiler aktardı.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü ve Hac İdare Merkezi Başkanı Remzi Bircan ise, hac organizasyonunda görev alan kafile başkanları ve din görevlilerine, Arafat’a intikallerin ve Arafat’tan inişlerin sorunsuz bir şekilde sağlanması konusunda hatırlatmalarda bulundu. Bircan Arafat’a intikal ve dönüşlerin nasıl olacağını, Müzdelife’de hacıların hangi noktalarda vakfe yapacaklarını ve şeytan taşlamaya giderken hangi güzergâhların kullanılacağını harita üzerinden anlattı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.