Alman siyasetinde ırkçı parti alarmı

Alman siyasetinde ırkçı parti alarmı

Almanya'nın Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı, ırkçı parti NPD'nin Eyalet Parlamentosuna girememesinden sonra sağcı kesimin daha da radikalleşmesine karşı uyardı.

Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Hristiyan demokrat politikacı Markus Ulbig, NPD'lilerin seçimlerde Eyalet Parlamentosuna girmeyi başaramamalarının, ırkçı gruplarda radikalleşmeyi artıracağını söyledi. Ulbig, bu seçim sonuçlarının, aşırı sağ gruplardaki ılımlıların başarısızlıkla suçlanmasına neden olacağını, bu yüzden de daha radikal olanların yönetime geçeceklerini belirtti.

Eyalet Parlamentosundan ayrılmak zorunda kalmanın NPD'ye büyük bir darbe olduğunu ifade eden Ulbig, ırkçıların merkez karargahlarını kaybettiklerini, daha önce buradan hem eyalet hem de federal seçim kampanyalarını organize ettiklerini ve maliyetini karşıladıklarını bildirdi. Ulbig, şimdi partiye 1,4 ile 2,5 milyon Avro arasındaki bir ödemenin yapılmayacağını kaydetti.

Ulbig, bütün bunlara rağmen NPD'nin halen Saksonya Eyaletindeki mahalli yönetimlerde güçlü bir şekilde katılım sağladığını, yaklaşık 100 kadar temsilcinin bulunduğunu söyledi. Saksonya İçişleri Bakanı Ulbig, bu yüzden Karlsruhe Federal Anayasa Mahkemesindeki NPD'yi kapatma davasının çok önemli olduğunu vurguladı. NPD'nin Saksonya Eyalet Parlamentosuna, sadece yüzde 4,95'lik bir oy alarak kılpayı girmeyi kaçırmasına ve Almanya Alternatif Partisi AfD'nin başarılı olması nedeniyle, ırkçılarla aynı kefeye konulmasına karşı uyardı. Ulbig, Saksonya Eyaletinin Almanya'nın 'sağ kenarı' gibi görülmemesini taleb etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.