Almanya'da Açık Hava Camisinde 2 Bin Kişi Saf Tuttu

Almanya'da Açık Hava Camisinde 2 Bin Kişi Saf Tuttu

Berlin Kreuzberg'te çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen Mevlana Camisi önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi cuma namazını kıldı.

Berlin Kreuzberg'te yangın sonucu kullanılamaz hale gelen Mevlana Camisi önünde toplanan gurbetçiler cuma namazı kıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı namazda ilginç görüntüler oluştu.

"CAMİMİZİ DESTEKLEMEYE GELDİK"

Yerel saatle 13.30'da cami önüne toplanan Müslümanlar caminin kundaklandığını belirterek tepkilerini dile getirme maksadıyla Cuma namazını cami önünde kıldı. Tepkilerini göstermek için cami önüne geldiklerini dile getiren Cihan Mutlu Aktürk, "Camimizi desteklemeye geldik. 40 yıldır Mevlana Camisi Berlin'de hizmet veriyor. Kundaklandı ve bunu protesto etmeye geldik. Bugün de Cuma vakti namazımızı kılacağız" dedi.

"İBADET EDECEK YER BULAMIYORUZ"

Namaz sonrası açıklama yapan İslam Federasyonu Başkanı Fazlı Altın ise camilerinin yandığını ve yetkililerden gereken ilgiyi görmediklerini belirterek, "Bizim camimiz yandı, cami şu anda kullanıma kapalı ve biz ibadet edecek yer bulamıyoruz. Bunu göstermek istedik Cuma namazını sokakta kılarak. Ayrıca Alman toplumundaki, Alman siyasetindeki hassasiyet eksikliğini de dile getirmek istedik" dedi.

"RAHAT UYUYAMIYORUZ, ENDİŞELİYİZ"

Berlin belediyesi yetkililerinden gereken yardımı görmediklerini kaydeden Altın, "Bugüne kadar ne belediye başkanımız, ne Berlin senatörleri burayı ziyaret ettiler, ne de burayı ziyaret etme ihtiyacı hissettiler. Caminin kundaklanmış olması gerekmiyor illa ki bunları yapmak için. Cami Allah'ın evi ateşe verildiği zaman bu kendi başına yeterli bir sebeptir böyle bir davranış sergilemek için. Bugün kesinlik kazandı. İçişleri senatörü açıklama yaptı Cuma namazından önce. Buradan götürmüş oldukları maddelerin içerisinde yanıcı maddeler bulunmuş yani buranın kundaklandığına işaret eden ciddi bulgular bunlar. ve polis artık daha şiddetli çalışma başlattı. Devleti koruma dairesiyle polis teşkilatı 6 kişilik bir komisyon oluşturdular bugün. ve 6 kişilik komisyon yalnızca buranın yangın meselesiyle ilgilenecek. Umudumuz meselenin açıklığa kavuşturulmasıdır çünkü rahat uyuyamıyoruz. Endişeliyiz, kaygılıyız" dedi.

"UMARIM BU ÇİRKİN SALDIRILAR TEKRARLANMAZ"

Almanya Sol Partisi'nin Türk milletvekili Hakan Taş ise senelerdir camilere saldırılar düzenlendiğini belirterek, "İbadethanelere yönelik saldırılar maalesef yeni değil. Geçtiğimiz yıl çerçevesinde 54 saldırı Almanya'daki camilere düzenlenmiş. Biz bu olayların herhangi bir şekilde tekrar etmesini tabi ki istemiyoruz. Sadece sorumlu kişilerin değil aynı zamanda Kreuzberg halkının da daha temkinli, daha dikkatli olmasını istiyoruz bundan böyle. Umarım böylesi çirkin saldırılar Berlin'de tekrar etmez. Berlin polisinin bu bağlamda gerekli önlemleri almasını da tabi ki bekliyoruz. İçişleri Senatörünün olayda yangın hızlandırıcı bir maddenin bulunmasına rağmen yani kundaklama olayının tespit edilmesine rağmen şu ana kadar gelip burada cami halkından, cemaatten, imamdan yerinde bilgi almaması soru işareti oluşturuyor kafamızda. Ama en azından hiçbir şey için geç değildir diyoruz. Umarım en kısa zamanda sorumluluğunun bilincinde olarak buraya gelir ve en azından bir geçmiş olsun ziyaretinde bulunur" dedi.

Öte yandan Berlin polisi yayınladığı ön raporda camide çıkan yangında yanıcı madde kullanıldığını ifade etti. Yetkililer camide çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederken yangının kundaklama sonucunda mı yahut teknik problemler sonucunda mı çıktığına dair belirlemenin en kısa sürede yapılacağını belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler