Almanya'da farklı ırk ve inançlar Kutlu Doğumda buluştu

Almanya'da farklı ırk ve inançlar Kutlu Doğumda buluştu

Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı Leipzig şehrinde bulunan Takva Camii tarafından, farklı ırk ve inançlardan insanların katıldığı Kutlu Doğum programı düzenlendi.

Peygamber Efendimizin (sav) dünyaya teşriflerinin 1445 yılı münasebetiyle organize edilen ve Resullullahın anılıp  güzel mesajların verildiği Kutlu Doğum programına farklı ırk ve inançlardan yoğun ilgi vardı.

Almanca ve Türkçe olarak sunulan programa, Takva Camii Yönetim Kurulunun daveti üzerine   katılanlar arasında Leipzig şehrinin yanı sıra Saksonya eyaletinden siyasi ve yerel yöneticilerden, Saksonya Eyalet Uyum Bakanı Temsilcisi Karl, Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Ulrich Hörning, Leipzig Emniyet Müdürlüğünü temsilen Peer Oehler, Leipzig Thomas Kilisesi Eski Rahibi Yazar  Prof. Dr. Christian Wolff, ZEOK Derneği adına Elke Seiler,  Leipzig Sancak Camii İmamı Cevat Priljevic, Chemnitz şehrinden Diyanet İşleri Başkanlığı adına Sadettin Ekin, Berlin İmam Cafer Sadık Camii Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Babur, Leipzig Üniversitesinden Yabancı Öğrenciler Temsilcisi  Rzaev Mehman, yine Leipzig Üniversitesinden Siyaset Bilimcisi Prof. Dr. Omar Kamil, bir çok resmi kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile dini ve bilim çevresinden  önemli şahsiyetler katıldı. 

Programa konuk sanatçı olarak katılan Hamburg Vuslat İlahi Grubu ve Özlem Ajans sanatçılarından Murat Yaman da etkinliğe renk kattı.   

Kutlu Doğum programı Leipzig Takva Camii gençlerinin koro halinde okuduğu Duha suresi ile başladı.  Daha sonra Eyüp Beroje, Ömer Saltık, Abdulkadir Özmen ve Musab Seçkin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile programın açılışını yaptılar.

Kuran-ı Kerim tilavetinden sonra selamlama konuşması için mikrofona gelen, Leipzig'de çoğunlukla Bosnalı Müslümanların müdavimi olduğu Sancak Camii İmamı Cevat Priljevic, böyle bir organizasyondan dolayı Takva Camii yönetimini tebrik etti ve davet edildiğinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Chemnitz şehrinden programa katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Temsilcisi Sadettin Ekin de kısa bir selamlama konuşması yaparak teşekkürlerini sundu.

Umut ilahi Grubu ve Konuk sanatçı Murat Yaman, seslendirdikleri ilahilerle programa renk kattılar. Peygamber Efendimizi konu alan ilahiler programa katılan Peygamber sevdalılarının takdirini topladı.

Programa katılan özel davetlilerden, aynı zamanda şair olan Berlin İmam Cafer Sadık Camii Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Babur, Peygamber Efendimiz hakkında yazdığı kısa bir şiiri seslendirdi.

Ardından mikrofona davet edilen Eyalet Uyum Bakanı Temsilcisi Karl, yaptığı konuşmada," İnanç birleştirir; İnsanları, kültürleri, kıtaları, inananları ve inanmayanları.
Ben bu programa katılmaktan büyük bir sevinç duyuyorum ve teşekkür ediyorum. Normalde bizler sadece insanların kendi doğum günlerini, aile ve arkadaşları çerçevesinde kutladığını tanıyor ve biliyoruz. Sizin böyle topluca bir şekilde, bir insanın doğum gününü kutlamanız çok özel bir şey. Bu da dininize ve Peygamberinize olan sıkı bağlılığınızı gösteriyor. '' dedikten sonra Takva Camii'ne kendilerine böyle bir fırsat verdiğinden dolayı teşekkürlerini iletti. 

Karl, ayrıca kendilerine mülteciler ve uyum konusunda karşılaştıkları sıkıntılarda İslami kurum ve kuruluşlara ihtiyaçları olduğunu dile getirerek, Takva Camiini buna örnek olarak gösterdi.

Daha sonra Umut İlahi Grubu ile birlikte sahneye çıkan Murat Yaman seslendirdiği ilahilerle solandakilere duygu  ve coşkuyu bir arada yaşattı.

İlahilerden sonra Tiyatro ekibi sahne alarak, Peygamber Efendimizin (sav) 'Cennet annelerin ayakları altındadır' Hadisinden esinlenerek hazırlanan tiyatroyu sergiledi. 

Bir Annenin çocuğu için yaptığı fedakârlıklar ve çocuğunun kendisine yaptığı eziyete rağmen ona beslediği sevgiyi konu alan tiyatro Almanca olarak sergilendi.

Tiyatro bittikten sonra  verilen mesajlardan alıntıları, Muhsin Emiroğlu  Almanca ve Türkçe olarak, aktardı. Emiroğlu,  "Bizler bu tiyatro ile Peygamber Efendimizin 'Cennet annelerin ayakları altındadır' Hadisi üzerinden hazırladık. Annenin önemini vurgulayan bu hadisi anlatmaya çalıştık. Bizim toplum olarak ortak değerlerimizi göz önünde bulundurmamız lazım. Burada bulunan tüm annelerden özür diliyoruz. Bizler çocuklarınız olarak kalbinizi kırsak da bizi her zaman seven sizlersiniz. Bu tiyatro vesilesiyle bizler de sizden özür dilemek istiyoruz.'' dedi.

Bu arada tiyatro ekibi ve salon görevlileri tarafından, programa katılan tüm bayanlara güller dağıtılırken, bu sahneler salonda duygusal anlara neden oldu. Programa katılan davetliler ve misafirler arasında göz yaşlarına hakim olamayanlar göze çarptı. 

Daha sonra Takva Camii Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kahraman mikrofona gelerek, Kutlu Doğum programına katılan misafirleri selamladıktan sonra organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ardından Takva Camii'nin her yıl düzenlediği Kutlu Doğum programlarına davet edilerek katılan Leipzig Thomas Kilisesi Eski Rahibi Yazar  Prof. Dr. Christian Wolff da, kısa bir konuşma yaptı. Wolf konuşmasında, Kutlu Doğum programı için Takva Camii Yönetim Kurulunu tebrik etti ve bu tür çalışmaların önemli olduğuna değindi.

Bu sene ilk defa Programa katılan Belediye Başkanı Ulrich Hörning de, kendisine yapılan davetten dolayı memnun olduğunu belirterek  misafirleri selamladıktan sonra, Leipzig Belediyesi adına teşekkürlerini sundu.

Konuşmalardan sonra sahne alan, Kutlu Doğum programlarının olmazsa olmazı kız ve erkek ilahi gruplarının,  Türkçe ve Almaca olarak seslendirdikleri  ilahiler, salondakilere coşkulu bir o kadar da duygusal anlar yaşattı.

Geçen yıl katıldığı Kutlu Doğum programına  katılan Emniyet Müdürü Bernd Mehrbitz'in, eline aldığı gül ile yaptığı konuşmasında söylediği, 'Ben bu gülü avucumda tutup koruduğum gibi, sizleri de koruyacağıma dair söz veriyorum.'  sözleri hafızalardaki tazeliğini korurken, bu sene kendisini temsilen katılan Peer Oehler ise yaptığı konuşmada, Takva Camii'ni resmi internet sitesinde görüp okuduğu 'Sizin en hayırlınız, insanlara faydalı olanınızdır' hadisini paylaştı ve böyle bir organizasyonun ne kadar önemli olduğuna değindi. 

İslam karşıtı etkinlikleri ile bilinen Legida/Pegida'ya karşı yapılan yürüyüşlerde Leipzig'te aktif olarak rol alan Erich-Ziegner Derneği adına programa katılan Florian İllerhaus da konuşmasına "Es Selamu  Aleyküm" diyerek başladı.

İllerhaus konuşmasında Peygamber Efendimize değindiğinde, 'Muhammed sallallahu alehyi ve sellem'  demeye itina gösteriyordu. İllerhaus, "Kutlu Doğum programına katılmak benim için bir onurdur. Bugün sizlerle olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Benim için Leipzig'de olan en güzel dini etkinlik budur.'' diyerek Peygamber Efendimizin Kutlu Doğum programı için övgü dolu sözler söyledi.
İllerhaus'tan sonra mikrofonu alan Leipzig Üniversitesinden Siyaset Bilimcisi Prof. Dr. Omar Kamil, yaptığı konuşmada,  "Burada Müslüman olmak kolay değil. Bir yerde bir Bomba patlıyor, sorumlusu ben oluyorum. Olan her olumsuz durumda, tüm Müslümanları sorumlu olarak göstermek  yanlıştır.  Bu program negatif düşüncelerin ortadan kalkması için önemlidir." diyerek Takva Camii Yönetim Kuruluna teşekkür etti.

Program seslendirilen ilahiler ile devam etti.

Programın sonlarına doğru Ufuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hatiçe Seçkin Almanca bir konuşma yaptı. 

Daha sonra Takva Camii adına konuşan Muhammed Seçkin, yaptığı Türkçe konuşmada, Misafirlere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Farklı ırk ve inançtan insanları bir arada barındıran Kutlu Doğum programı  Leipzig Takva Camii imamı Ahmet Atcan Hoca'nın  yaptığı dua son bulurken, günün anısına misafirlerle toplu resimler çekildi.  

Programın sonunda misafirlere yemek ikramında bulunuldu.  (Muhsin Emiroğlu-İLKHA)
{C}
{C}


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.