Almanya'da hakaret karikatürü protestosu

Almanya'da hakaret karikatürü protestosu

Almanya'nın Weil am Rhein Şehrinde faaliyet gösteren Eyüp Sultan Camii, Fransız Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed (sav)'i tasvir eden karikatür yayınlamasını düzenlediği kitlesel basın açıklamasıyla tel’in etti.

Daha önce de Peygamber Efendimiz'e karşı hakaret karikatürleri yayınlayarak gündeme gelen Charlie Hebdo dergisi, 7 Ocak'ta dergi binasına yapılan kanlı silahlı baskının yankıları sürerken, yeniden hakaret karikatürleri yayınlaması, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da da protesto edildi.

 

Protestoya Almanlar da destek verdi

Almanya'nın Weil am Rhein şehrinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii'nin organizesiyle kitlesel bir basın açıklaması düzenlendi. 28 bin nüfuzlu Weil şehrinin belediye binası önünde yapılan basın açıklamasına Türkiye vatandaşlarının yanı sıra, bazı Alman vatandaşların da destek verdiği görüldü.

 

“Müslümanlar her işe Besmele ile başlar”

Saat 14.00'de başlayan programda ilk olarak Eyüp Sultan Camii başkanı Necati Coşkun, Almanca basın bildirisini okudu. Bildiriye besmele ile başlayan Coşkun, Müslümanların her işe “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adını” anarak başladığının altını çizdi. 

 

Basın açıklamasında  Allah’ın (cc)  99 isminden bazılarının anlamlarını okuyan Coşkun, bu isimlerden birinin de Selam olduğunu ve Selam’ın manasının Allah’ın kullarını her türlü tehlikeden selamette kılması anlamına geldiği ifade etti.

 

Basın açıklamasını düzenleme nedenlerinin,  malum derginin kutsal değerlere saldırısı  sonucu  gelişen olaylar olduğunu aktaran Coşkun, Paris’te düzenlenen silahlı baskını tasvip etmedikleri gibi, Hz. Muhammed’in (sav) çirkin karikatürlerle tasvir edilmesine tepki göstermek için toplandıklarını belirtti.

 

“Peygamberimize yapılan saldırıyı kabul etmiyoruz”

Coşkun’un okuduğu Almanca bildirinin ardından mikrofonu alan Eyüp Sultan Camii imamı Adnan Üstün, Müslümanların başkalarının inancına saygılı olduğunu, aynı şekilde başkalarından da saygı beklediklerine vurgu yaptı.

 

Düşünce ve fikir özgürlüğünden yana olduklarını belirten  Üstün, “Fakat bu fikir ve düşünce özgürlüğü, asla insanların değerlerinin aşağılanmasına fırsat olarak kabul edilmemelidir. Bizler Paris’te insanlara yapılan saldırıları ve şiddeti kabul etmediğimiz gibi, en kutsal değerimiz olan, anne ve babamızdan daha da kutsal kabul ettiğimiz Peygamberimize yapılan saldırıyı da kabul etmiyoruz.” dedi.

 

Alman vatandaşlar camiye davet edildi

Adnan Hoca’nın Almanca’ya tercüme edilen konuşmasının ardından Cami Başkanı Coşkun’un katılımcılara teşekkür edip isteyen herkese cami kapısının 24 saat açık olduğunu söylemesiyle basın açıklaması sona erdi.

“Kendimizi tanıtmak için buradayız”

Açıklamadan  sonra İLKHA mikrofonuna konuşan Türkan Telci isimli vatandaş, Fransa’da yaşanan olayları kınamak için toplandıklarını söyleyerek, “Fransa’daki olayları protesto ediyoruz, kınıyoruz. Saldırıları Müslümanlara mal etmemelerini istiyorum. Kendimizi tanıtmak için buradayız. Bu tür olayların kesinlikle olmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Türkan Acar isimli bayan ise, “Peygamber Efendimize yapılan hakareti asla kabul etmiyoruz. Herkesin dini kendisine. Biz onlarla uğraşmıyoruz onlar  da bizimle uğraşmasın. Biz onların dinine saygı duyuyoruz,  onlar  da bizim dinimize saygı göstersinler” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

“Dinimizle neden uğraşıyorlar”

Yaşı epey ilerlediği halde hakaret karikatürlerine tepki göstermek için basın açıklamasına katılan Ali Musa isimli dede ise, duygularını şu sözlerle ifade etti:

“Bizim dinimize, Peygamberimize, inancımıza hakaret yapıyorlar. Bu sebeple buradayız.  Biz kimsenin diniyle uğraşmıyoruz, kimsenin dinine kötü demiyoruz, zaten dinimizde hiçbir dine hakaret yapamazsın. Canab-ı Allah bu kadar dinleri sırayla insanlığa gönderdi, son olarak bizim dinimizi gönderdi. Biz kimseye bir şey demiyoruz,  millet bizim dinimizle neden uğraşıyor.”

 

Edindiği duyumları da İLKHA ile paylaşan Ali dede, “Toplanıyor anarşistler, İslam düşmanları, toplanıp İslam’ı köreltmek istiyor. Evval Allah, Allah (cc) nurunu tamamlayacaktır, bundan haberleri yoktur bu zalimlerin.” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

“Müslümanlarla dayanışma içindeyim”

Basın açıklamasına destek veren Alman vatandaşlar arasında yer alan ve Hıristiyanlık dinine mensup Margot  Heiderich Valet isimli bayan, insanlar için kutsal olan değerlerin karikatürlerle tasvir edilmesine karşı olduğunu belirterek, “ Bugün buradayım çünkü, uzun süredir Eyüp Sultan Camii ile iyi ilişkiler içerisindeyim. Ve de onlarla dayanışma içinde olduğumu göstermek için buraya geldim.” dedi

 

Avrupa ülkelerinde basın özgürlüğü konusunun önemli olduğunu söyleyen Valet, yayınlanan çirkin karikatürü görmediğini, ancak radyodan duyduğu kadarıyla birçok Fraksızın karikatürü çirkin olarak değerlendirdiğini ve karikatürü yayınlayan gazeteleri almadığını ifade etti.

 

Farklı dinlere mensup kişilerle diyalog içinde olduğunu, camilerle de aynı şekilde diyalogunun olduğunu söyleyen Valet,  Yahudilerle de iletişiminin olduğunu ancak camiye  daha fazla gidip geldiği bilgisini paylaştı.  (Basri Özmen - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.