Amsterdam`da Süleymaniye benzeri cami

Amsterdam`da Süleymaniye benzeri cami

Hollanda`da yıllardır yapımı için çalışmaların sürdüğü Ayasofya Camii`nin temeli geniş katılımlı bir törenle atıldı.

Amsterdam`da 20 yıldır Hollanda`daki tüm Müslümanlar tarafından yapılması beklenilen ve bir çok problemle karşılaşan, Hollanda kamuoyunun Westermoskee (Amsterdam Batı Camii) olarak bildikleri Ayasofya Camii`nin temeli Hollandalıların da katıldığı bir törenle atıldı.

Temel atma töreninde projeye göre camii binasının gelecek olduğu arsa kenarlarına Ayasofya Camii yararına kermes çadırları kuruldu. Hollanda ve Türk basın mensuplarının da ilgi gösterdiği tören Endonezyalı İmam Dr. Ahmed Mizae`ın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Temel atma programı ve konuşmalardan sonra tüm cemaatin katılımı ve tekbir ve salavatlarla Milletvekili Ahmed Marcouch, HDV Din isleri Müşaviri Prof Dr Mustafa Ünver, PvdA Milletvekili Selçuk Öztürk, SP Genel Başkan Danışmanı Dr. Fatih Erbakan, Ayasofya Camii Başkanı Osman Paköz, Rotterdam Din isleri Ataşesi Dr. İsmail Hilmi Bilgili, Proje Müdürü Dursun Kılıç ve Dr. Ahmed Mizar tarafından projenin maketi tanıtıldı.

SÜLEYMANİYE CAMİİ`NİN BENZERİ OLACAK
Amsterdam Ayasofya (Westermoskee) Camiinin Avrupa`da pek benzeri olmayan tamamen Osmanlı mimarî tarzında yapılmış bir camii olması planlanıyor.

Ayasofya Camii`nin alanının bulunduğuPiri Reis Bulvarı`nın (Piri Reis Plein) adı daha önce semt belediyesi tarafından halkın onayına sunularak tesbit edilmişti. Ayasofya Camii 1114 metrekare üzerine kurulacak ve İstanbul`daki Süleymaniye Camii`nin benzeri olacak.

Camiiye 41 metre uzunluğunda iki şerefeli bir minare yapılacak ve camii içerisinde kadınlar için ayrıca bir ibadethane bulunacak. Camii şadırvanı, kütüphanesi, konferans salonu ile tam bir külliye şeklinde inşa edilecek ve Aralık 2014 yılında açılışı yapılacak.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.