"Anayasanın ruhuyla ilgili sorun var"

"Anayasanın ruhuyla ilgili sorun var"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, mevcut anayasanın ruhuyla ilgili sorun olduğunu belirtti.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya geldi.

Şentop, Yıldırım Belediyesi tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Kazanımları" konulu konferansa katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Şentop, mevcut anayasada 35 yılda 18 değişiklik yapıldığını söyledi. Şentop, "16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği 1982 Anayasası'nda yapacağımız 19'uncu değişiklik. Bugüne kadar 18 değişiklik yapmışız. Yapılan bu 18 değişiklik anayasada yüzde 70 civarında bir değişikliğe yol açmış. 1982 Anayasası'ndan bugüne 35 yıl geçmiş, 35 yılda 18 değişiklik yapmışız. Dolayısıyla 2 yılda bir değiştirmişiz anayasayı. Demek ki yetmemiş ki 19'uncuyu yapıyoruz." dedi.

Birçok siyasi partinin bu 19'uncu değişikliğin dışında değişmesi gereken maddeler olduğuna inandığını dile getiren Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer yeni bir anayasa yapamazsak bu zaman içerisinde belki yeni değişiklikler yapmamız icap edecek. Biz AK Parti olarak başka maddelerin de değişmesini arzu ediyorduk. Mutabakat sağlayamadık. MHP'nin de değişmesini istediği maddeler vardı. O maddeler de girmedi. Komisyona geldiğinde CHP'deki bazı arkadaşlar 'Şu şu maddeler vardı. Niye bunları getirmediniz, niye koymadınız?' dediler. Birçok siyasi parti bu 19'uncu değişikliğin dışında da değişmesi gereken maddeler olduğuna inanıyor. Bu kadar zamandır bu kadar değişikliğe rağmen hâlâ Türkiye anayasayı konuşuyor, anayasayı tartışıyorsa özellikle anayasayla ilgili sorunumuzun ne olduğu üzerinde durmamız lazım."

"Anayasanın ruhuyla ilgili sorun var"

Anayasadaki bir ifadeden alıntı yaparak konuşmasına devam eden Şentop, "Anayasanın başlangıç kısmının sonlarına doğru bir yerde 'Bu anayasa sözüne ve ruhuna sadakatte anlaşılır ve uygulanır.' diyor. Dolayısıyla anayasaya göre anayasanın bir sözü ve ruhu var. Bugüne kadar yapılan 18 değişiklik sözüyle ilgili değişiklik. Çünkü ruhu üzerinde durmamışız, ruhuyla ilgili bir değişiklik yapmamışız. 18 değişikliğe rağmen bir netice alamamışsak o zaman bizim anayasayla ilgili sorunumuz sözüyle ilgili değil. Anayasanın ruhuyla ilgili bir sorun. Bu yapılan 18 değişiklik, anayasanın sözünde yapılan değişiklik." şeklinde konuştu.

Şentop, anayasayla ilgili bazı eleştiri ve soruların önemli bir kısmının propaganda olduğunu, bir kısmının ise cehaletten kaynaklandığını söyledi.

"CHP kazanmasa da arka planda ülkeyi yönetiyordu"

CHP'nin seçimleri kazanamamasına rağmen hükümetlere istikamet verdiğini ifade eden Şentop, "Meclis içindeki dengeler nasıl olur, nasıl değişirse değişsin hükümet düşürme, hükümet kurdurma yok. Hükümeti millete kurduracağız. Sandıktan çıkacak hükümet ve hükümeti düşürme gürzünü uzaktan kumandayla başarabilme imkânı ortadan kalkacak. Buna kim karşı? Seçim kazanmadan bu ülkeyi yönetmek lüksünü yaşayanlar karşı. CHP seçim kazanmayan bir parti ama hükümetlere istikamet veren bir parti. Hep iktidardalar. Nasıl oldu? Asker, bürokrasiden zihniyet itibariyle CHP'li olanlar çoğunlukta. Böylece kim kazanırsa kazansın temel kararları, bürokratik oligarşi, vesayetçi yapı verdiği için CHP kazanmasa da ülkeyi arka planda o yönetiyordu. Niye şimdi rahatsız? Artık buna imkân kalmıyor. Gerçi biz bunu AK Parti olarak 2002'den beri büyük oranda tasfiye ettik. Fakat 'Olur ya ileride bir imkân doğar, eskiye dönme imkânı vardır.' diye düşünüyorlar. Kim karşı? Avrupa'da, yurt dışında Türkiye'yi uzaktan kumanda ile yönetmeye çalışanlar. Tabi bir de özellikle Cumhurbaşkanı'mıza karşılar. Kendilerini dizginleyemeyecek derecede nefretlerini ortaya döküyorlar. İşte İsviçre'de yapılan o gösteride savcılarının, hakimlerinin, emniyet mensuplarının gözleri önünde Cumhurbaşkanı'mızın başına doğrultulmuş bir silah var. Güya tehdit edecekler. Bu derece rahatsızlar." şeklinde konuştu. (Mustafa Bikeç-İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler