Anız yakanlara en üst ceza uygulanacak

Anız yakanlara en üst ceza uygulanacak

Batman Valisi Hulusi Şahin, bütün uyarılara rağmen anız yakanların tespit edilmesi durumunda, en üst seviyede cezai müeyyidelerin uygulanacağını belirtti.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Bismil Kaymakamlığı ile Batman Valiliğinin ortaklaşa düzenlendiği toplantıda, anız yangınlarının önlenmesi amacıyla yürütülecek çalışmalar masaya yatırıldı. 

Bismil ilçesinde özelikle mısır hasadı sonrasında yakılan anızlardan Batman’ın etkilenmesi nedeniyle, anız yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, anız yangınlarına karşı işbirliği içerisinde yürütülecek çalışmalar ele alındı.  

Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas'ın anız yangınlarının doğaya, insan sağlığına, yaban hayvanlarına ve toprağa verdiği zararlara ilişkin yaptığı bilgilendirme sunumunun ardından Bismil Kaymakamı Yüksel ve Batman Valisi Hulusi Şahin birer konuşma yaptı. 

Anız yakılarak toprağa çok büyük bir zararın verildiğinin altını çizen Vali Şahin, "Farkında olarak veya olmayarak toprağa büyük zarar veriyoruz. Bir taraftan vahşi bir sulamayla verimsizleştiriyor, bir taraftan da üzerinde ne kadar mineral varsa yakıyoruz. Toprak bizden başka birçok canlıya da büyük faydalar sağlıyor. Biz, onlara da hiç umursamaz bir şekilde zarar veriyoruz. Böyle bir hakkımız yok. Maalesef ülkemizin her tarafında böyle bir sorun var. Anız yakmanın haklı bir gerekçesi yok. Mısır tarımını dünyada en fazla Amerika Birleşik Devletleri yapıyor. Amerika ve Avrupa'da anız yangınları diye bir kavram yok.” dedi.

Anızın zararının her yerde anlatılması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Hadis-i şerifte ‘Müslüman, dilinden ve elinden başkalarının zarar görmediği kimsedir.’ buyuruluyor. Komşunun nefes almasını engelleyerek, ona zarar vererek iyi bir Müslümanlık ve iyi bir insanlık örneği sergilemiyoruz. Komşumuz zaten bizden bizar, hiç dili ve savunması olmayan kurdun ve kuşun hesabını nasıl vereceğiz? Anız yangınlarının zararlarını köyünüzde, çarşıda ve pazarda kısacası her yerde insanlara anlatın. İnsanlarımızı aydınlatalım. Elbirliği ile bu meseleyi çözelim. Bu toplantıda çok önemli bir meseleyi ele aldık. Bu toplantının, hem Batman hem de Bismil için bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Burada eğer biz kararlılık gösterirsek, köylerimize ve çiftçilerimize dalga dalga bu bilinçlilik yayılacaktır." şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda çiftçilere uyarılarda da bulunan Şahin, anız yakanların tespit edilmesi halinde en üst seviyede cezai müeyyidelerin uygulanacağını ifade etti. 

Konuşmaların ardından toplantı görüş ve önerilerin dinlenmesiyle sona erdi. 

Toplantıya; Vali Hulusi Şahin, Bismil Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Bismil Cumhuriyet Başsavcısı Meriç Dede, Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, Batman İl  Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, STK temsilcileri, Ziraat Odaları Başkanları, Bismil ilçesine bağlı köy muhtarları ile çiftçiler katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.