'Anız yangınları desteklemeyle önlenebilir'

'Anız yangınları desteklemeyle önlenebilir'

Anız yangınlarının önlenmesi için yasaklamaların yeterli olmadığının açık olduğunu belirten Adana Milletvekili Tümer, çiftçiye sağlanan desteklerin cazip hale getirilmesi ile anız yakmaların önüne geçilebileceğini iddia etti.

Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, her yıl tekrarlanan anız yakma olaylarının birçok zararı beraberinde getirdiğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tümer, Adana’da son günlerde anız yakılması nedeniyle hava kirliliği ve yoğun sis oluştuğuna işaret etti.

Tümer, “Anız yakmak öncelikle insan sağlığını tehdit ediyor. Anız yakılması nedeniyle çevre kirleniyor, topraktaki mineraller de ölüyor” dedi.

Çiftçilerin ikinci bir ürünün ekimi için toprağı hazırlama gerekçesiyle ve de hastalık ve zararlılarla mücadele etmek amacıyla anız yaktığına dikkat çeken Tümer, bunların yanı sıra yabancı otları kontrol almak düşüncesinin de çiftçiyi bu yolu uygulamaya sevk ettiğini söyledi.

Tümer, “Yakın anızlar toprak yapısı ve insan sağlığı üzerinde sorunlar doğuruyor. Bölgemiz de çiftçi bereketli ve kaliteli ürün elde etmesine rağmen merkezi yönetim tarafından üvey evlat muamelesine maruz kalıyor. Alın terinin karşılığını alamayan çiftçimize gerekli destek sağlanmalı ve anız yangınlarını önlemek için üreticiye sap parçalayıcı makineleri temin etmesi için cazip destekler sağlanarak, bu makineleri rahatlıkla kullanabilmesi için de mazotta özel indirim uygulanmalıdır.” diye konuştu.

Anız yakmanın insanların nefes almasını zorlaştırdığını, sürücülerin görüş mesafesini düşürdüğünü, telefon ve enerji iletim hatlarının yanmasına neden olduğunu belirten Tümer, ayrıca havada sis oluşumu ve çeşitli trafik kazalarının da yakılan anızlar nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

Tümer, “Anız yangınlarının yasaklamalarla önlenemeyeceği görülüyor. İnsanların sağlığını tehdit eden, toprağa ve doğaya zarar veren, her yıl milyarlarca liralık zarara yol açan anız yangınlarının önlenmesi için çiftçinin sorunlarına eğilmek durumundayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sap parçalama makinelerinde çiftçiye uygulanan destekleri cazip hale getirmeli. Türk çiftçisinin sürdürülebilir tarımsal üretimi için ekipman ve mazot desteğine ihtiyacı olduğu açıktır. Topraklarımızı ve çevremizi gelecek nesillere sağlıklı bir sistemle aktarmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler