Anız yangınlarına dikkat

Anız yangınlarına dikkat

Batman'ın Beşiri Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, hububat hasadının yapıldığı bu mevsimde anız yakmaların önüne geçebilmek için çiftçileri bilgilendirici, uyarıcı açıklamalarda bulundu.

Diğer illerde olduğu gibi Beşiri ilçesinde de hasat sonrası yakılan anızların büyük tehlike oluşturduğunu kaydeden Batman'ın Beşiri Tarım ve Orman İlçe Müdürü Hasan Uras, uyarılarda bulundu.

Uras, geçen yıllarda gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse toprak işlemeyi kolaylaştırmak gibi nedenler ile çiftçilerin bütün uyarılara rağmen tarlada kalan arpa ile buğday saplarını yani anızları yakmaya devam ettiklerini söyledi.

Uras, tarım alanlarında kaydedilen teknolojik gelişmeyle birlikte, hububat hasadı yapan biçerdöverlerin bitki saplarını yüksekten kesmesiyle tarlalar üzerinde bırakılan sapların (anızın) toprakla karıştırılıp gübre yapılabileceğini hatırlattı.

Uras, "Bu otlar ve saplar, ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle ateşe verilmektedir, dolayısıyla toprağın organik madde miktarı azalmakta, bu da verimsizliğe yol açmaktadır. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir." dedi.

"Maddi ve manevi zararları oluyor"

İşlerini kolaylaştırmak için çiftçiler tarafından seçilen anız yakma yönteminin hem toprağa hem de çevreye büyük zararları olduğunu belirten Uras, şöyle devam etti: "Anız yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir."

Ülke ekonomisi için maddi ve manevi kayıplara sebep olan anız yangınlarının, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanların kötü bir görüntü sergileyerek insan sağlığına da olumsuz etkisi olduğunu söyleyen Uras, aynı zamanda tarladan geçmekte olan enerji nakil ve haberleşme hatlarının büyük ölçüde zarar gördüğünü ifade etti.

"Gördüğünüz yangınları haber verin"

Anız yakmanın yasak olması nedeniyle anız yakanlar hakkında cezai müeyyide olduğunu hatırlatan Uras, anız yakmada dekar başına 60,11 TL ceza kesileceğini; sulak alan, meskûn mahal ve ormanlık alanların yakınında meydana gelecek anız yakmalarında ise bu oranın 5 misli artacağı uyarısında bulundu.

Vatandaşlardan bu konuda dikkatli olmalarını isteyen Uras, anız yakılması olayını gördüklerinde 181 çevre, 156 jandarma imdat, 155 polis imdat ve 110 itfaiyeye durumu ücretsiz olarak bildirebileceklerini belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.