"Anızla geleceğimizi yakmayalım"

"Anızla geleceğimizi yakmayalım"

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Tercan, anız yakılmaması uyarısında bulunarak, yakanlar hakkında suç duyusunda bulunulacağını kaydetti. Tercan, "Anızla geleceğimizi yakmayalım" dedi.

BATMAN- Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Tercan anız yakılması ile alakalı bir basın açıklaması yaptı.

 

Tercan, ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılmasının ve toprağa karıştırılmasının verimlilik ve toprak üzerindeki etkilerinin yapılan araştırmalarla belirlendiğini belirterek, "Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak su ve rüzgâr erozyonu arttırmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir. Anızla geleceğimizi yakmayalım" dedi.

 

Açıklamasının devmında Tercan, ağaç, çalı ve toprak üstü canlıların, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, Bakanlıkça yapılan ağaçlandırma çalışmalarının zarar gördüğüne dikkat çekerek, "Telefon ve elektrik direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

Ülkemiz genelinde olduğu gibi Batman'da da ürün hasadından sonra anızların yakılmasının çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için, Batman Valiliğinin anız yakılmasını yasakladığını hatırlatan Tercan, "Bu yasağa uymayanlar hakkında T.C.K 'nın 526 maddesine göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre de idari para cezası uygulanacaktır" uyarısında bulundu. (Mehmet Mikyas-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.